Pericol în România, s-a emis cod galben de inundații. Unde va fi prăpăd

de: Andrei Simion
22 05. 2024

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un avertisment de ultimă oră! Codul galben de viituri vizează râuri din trei județe. Care sunt zonele în pericol de inundații.

Pericol în 3 județe din România

Miercuri dimineață, reprezentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis o atenționare cod galben de inundații. Care sunt zonele vizate și până la ce oră este valabilă avertizarea INHGA.

Până la ora 12 este valabil un cod galben de viituri pe râuri din județele Hunedoara, Arad şi Bihor. Potrivit specialiștilor de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos, Tauz (afluent al râului Crişul Negru) – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, şi Beliu (afluent al râului Crişul Negru) – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

Totodată, fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare şi pe unele râuri mici din bazinul superior al Crişului Alb – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ – amonte confluenţă cu râul Hodiş, Beliu (afluent al râului Crişul Negru).

Ceață pe mai multe drumuri principale din ţară

Centrul Infotrafic a transmis, în această dimineață, că se circulă în condiţii de ceaţă pe mai multe drumuri principale din ţară. De asemenea, este aglomeraţie la intrarea în București.

„Pentru evitarea accidentelor rutiere, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi drum, asigurându-se bine înainte de fiecare manevră efectuată, să folosească sistemele de iluminare şi dezaburire, inclusiv luminile de ceaţă în zonele unde este prezent acest fenomen, să semnalizeze orice intenţie de schimbare a direcţiei, să păstreze în mers o distanţă regulamentară între autovehicule şi să evite orice manevră riscantă, adoptând o conduită responsabilă pe tot parcursul traseului”, au explicat oamenii legii.