Percheziții de amploare cu peste 300 de polițiști în 36 de județe. Oamenii legii sunt în căutarea celor mai periculoși traficanți de arme din România
Oamenii legii au descins la peste 100 de adrese în căutarea pentru destructurarea unei rețele care aducea ilegal arme din străinătate. Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IGPR au efectuat percheziții domiciliare în București și 36 de județe.
Peste 100 de percheziții în toată țara
Este vorba despre un dosar de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată. Vorbim despre arme neletale, însă care au potențial serios de a rănit alte persoane. Acestea mai erau folosite pentru intimidare, fiind foarte asemănătoare vizual cu armele de foc.
Acestea proveneau din Ungaria, acolo unde se regăsește un alt regim la acest tip de arme și veneau în România în colete sub denumirea altor produse. Acțiunea vizează creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegale a armelor care erau introduse în țara noastră prin intermediul unor firme de curierat rapid.
„Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu. După introducerea pe teritoriul României a armelor şi a muniţiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid”, spun poliţiştii.
La acțiune au participat peste 300 de polițiști
În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, având sediul în Ungaria. Aceasta, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, către persoane fizice, pe teritoriul României, potrivit IGPR.arme
De asemenea, acesta nu a respectat condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor. La activitate au participat peste 300 de agenți specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, dar și criminaliști, luptători de intervenție și acțiuni speciale.
Activitățile s-au desfășurat în județele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.