Pepenele galben sau cel roşu? Care este mai sănătos, de fapt. Explicaţia Mihaelei Bilic

de: Rosu Ioana
30 06. 2023

Sezonul cald ne aduce bucuria celor mai delicioase și mai așteptate fructe, însă este bine să știm la ce trebuie să ne așteptăm de la ele din punct de vedere nutrițional. De multe ori, oamenii consumă multe alimente doar pentru plăcerea gustului, fără a cunoaște beneficiile sau dezavantajele pe care acestea le aduc asupra organismului nostru. Din acest motiv, cunoscutul și îndrăgitul nutriționist, Mihaela Bilic, le-a dezvăluit românilor care dintre cele două fructe vedetă ale sezonului are mai multe avantaje.

Pepenele roșu sau pepenele galben?

Doctorul nutriționist, Mihaela Bilic, a enumerat pe rând ce avantaje are fiecare dintre cele două tipuri de pepeni, roșu sau galben. Cu siguranță fiecare dintre aceștia are numeroși adepți, însă cel mai bine este să fim informați și cu privire la beneficiile pe care le au asupra sănătății și, de ce nu, asupra siluetei noastre.

Fie că preferi pepenele roșu sau pe cel galben, trebuie să știi că, în ciuda conținutului de 90% de apă, acest fruct se mănâncă cu felia, recomandă nutriționistul! Ca orice fruct, pepenele conține de asemenea o cantitate de fructoză, care în cantități mari poate dăuna asupra sănătății și asupra fizicului, ceea ce nimeni nu-și dorește.

”Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista”, și-a început recomandările nutriționistul pe Facebook.

Dr. nutriționist a explicat că fiecare dintre cele două tipuri are anumite beneficii, în funcție de culoare. În timp ce pepenele roșu conține licopen, un antioxidant care protejează pielea împotriva razelor solare, pepene galben oferă organismului un plus de betacaroten, un atixiodant ce oferă vitamina A, încetinând procesul de îmbătrânire premature a pielii.

”Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte. Pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete, iar pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii”, a adăugat Mihaela Bilic pe rețelele sociale.

Ce alte beneficii mai aduce consumul pepenilor galbeni și roșii. Care este câștigător?

Deși ambele tipuri de pepeni sunt delicioase și hidratante, se pare că cel galben are mai multe avantaje atunci când vine vorba despre beneficii asupra organismului. Potrivit nutriționistului, acest tip de pepene ajută mai mult la eliminarea retenției de apă decât cel roșu, dar este și mai bogat în conținutul de fibre.

”La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu.

La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g”, a concluzionat specialistul.

Tu ce tip de pepene preferi?