Pentru prima dată, Vladimir Putin recunoaște că este în război cu Ucraina. Spre cine arată Rusia cu degetul acum

de: Corina Oprea
22 03. 2024

Pentru prima dată de la începutul conflictului cu Ucraina, Vladimir Putin a recunoscut că tot ce se petrece este, de fapt, un război. Până acum evita să folosească acest termen, dar acum a spus lucrurilor pe nume. Pe cine dă, însă, vina pentru ce se petrece în țara lui Zelenski.

Vladimir Putin confirmă războiul în Ucraina

De când a început criza în Ucraina, Putin a evitat să recunoască faptul că este vorba despre un război. Președintele rus a precizat mereu că este vorba despre un simplu conflict, dar acum a spus lucrurilor pe nume.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat vineri că interferența occidentală a transformat deja operațiunea militară specială din Ucraina într-un război. Acesta dă vina pe alte state care ar fi intervenit în mod indirect, pe motiv că nu ar fi avut intenții rele la început.

„Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acest grup, când Occidentul colectiv a devenit participant la aceasta de partea Ucrainei, a devenit un război pentru noi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a subliniat că Rusia va continua să acționeze în război pentru a se asigura că Ucraina nu pune în pericol cetățenii și teritoriile sale. El a făcut noi amenințări la adresa Ucrainei, spunând că Rusia nu poate tolera existența unui stat care și-a „afirmat intenția de a folosi orice metodă” pentru a obține Crimeea și teritoriile pe care Rusia le-a anexat ilegal – regiunile Zaporojie, Herson (sud), Donețk și Luhansk.

Rusia amenință Ucraina

Potrivit oficialului Peskov, Rusia are cu totul alte scopuri în acest moment. Astfel, se concentrează pe deplina protecție a noilor regiuni și „eliberarea teritoriului acestor oameni, care este în prezent ocupat de facto de regimul de la Kiev”.

„Avem patru zone federale noi (regiuni teritoriale, cele anexate de Rusia după invazia Ucrainei, n.red.). Iar principalul lucru pentru noi este să protejăm oamenii din aceste regiuni și să eliberăm teritoriul acestor regiuni, care este în prezent ocupat de facto de regimul de la Kiev”, a spus Peskov.

Când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a folosit pentru prima dată expresia „operațiune militară specială”. Până acum, oficialii ruși și presa de stat din Rusia au evitat să folosească cuvântul „război”.

În ultimii doi ani, Rusia a impus termenul oficial „operațiune militară specială”, punând în aplicare amenzi și închisoare pentru folosirea expresiei „război”. Mai mulți înalți oficiali au folosit cuvântul „război” în declarații publice pe parcursul celor două ani de conflict, dar întotdeauna au făcut referire la războiul pe care Occidentul l-ar purta împotriva Rusiei prin Ucraina, mai degrabă decât la agresiunea rusă.

Peskov a explicat că, atunci când presa a întrebat despre cei care au fost condamnați pentru folosirea acestui cuvânt, acest lucru nu înseamnă că nu va fi permis să folosiți termenul într-un context critic la adresa Rusiei.

Putin ar fi falsificat voturi

Deși popularitatea lui Putin în rândul majorității rușilor nu este pusă la îndoială, observatorii și analiștii spun că alegerile recente au fost departe de a fi libere și corecte.

Aproximativ 110 milioane de ruși au fost eligibili să voteze în această lună, iar 87,1 milioane au votat la secțiile de votare sau au folosit un sistem de vot electronic, a declarat oficialul șef electoral din Rusia, Ella Pamfilova.

Aproape 65 de milioane dintre ei au votat pentru Putin, a spus ea. Totuși, cel puțin 31,6 milioane de voturi pentru Putin au fost falsificate, a susținut Novaya Gazeta, un ziar independent care de decenii se numără printre cele mai de încredere instituții media din Rusia.

Analiștii Novaya Gazeta au folosit un model matematic dezvoltat de monitorul electoral Sergey Shpilkin, care utilizează o discrepanță între prezența la vot și voturile fiecărui candidat. Astfel, au ajuns la concluzia că alegerile nu au fost unele dintre cele mai reale.

Dacă prezența la vot la o secție individuală de votare crește brusc, votul crește brusc doar pentru un singur candidat împotriva cotelor statistice – și anume, Putin, conform modelului. Votul din acest an a depășit toate recordurile anterioare de fraudă electorală, a susținut Novaya Gazeta.

„Acesta este o sumă record de falsificare a voturilor la un vot prezidențial din Rusia”, a raportat organizația.