Pensionarii vor putea cumpăra medicamente cu cardul de alimente. În ce condiții se poate face acest lucru

de: Anca Lupescu
16 05. 2024

Începând cu luna iunie a anului 2024, există o nouă oportunitate pentru pensionari și pentru cei cu venituri modeste din România. O schimbare legislativă importantă le va oferi acces la medicamente vitale prin intermediul cardurilor de alimente. Inițiativa vine ca un răspuns la necesitățile bătrânilor care se bazează pe aceste carduri de alimente pentru a-și traiul. Mai exact, pensionarii vor putea cumpăra medicamente cu cardul de alimente. Iată în ce condiții se va putea face acest lucru.

Pensionarii vor putea cumpăra medicamente cu cardul de alimente

Pensionarii și persoane cu venituri reduse primesc sume regulate de bani pe cardurile lor de alimente, având la dispoziție un total de 1.500 de lei pe parcursul unui an. 

Această sumă, împărțită în tranșe de câte 250 de lei la fiecare două luni, este destinată exclusiv achiziționării de alimente și plății de mese calde. 

Cu toate acestea, o schimbare majoră ar putea avea loc în luna iunie, când se așteaptă ca acești pensionari și persoane cu venituri modeste să poată utiliza cardurile de alimente pentru a cumpăra și medicamente.

Vezi și: Cine primeşte cardul pentru alimente în 2024 şi cum se va acorda. Tot ce trebuie să ştie românii

Potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere, se propune extinderea utilizării cardurilor de alimente pentru a include achiziționarea de medicamente, cu condiția ca acestea să fie prescrise de un medic. 

Mai mult, beneficiarii cardului ar putea acoperi diferența de cost (coplata) pentru medicamentele compensate cu mai puțin de 100% din valoarea lor. 

Astfel, aceștia vor avea acces și la alte categorii de produse în afară de alimente. 

În ce condiții se pot achiziționa medicamente cu aceste carduri

Momentan, 2.700.000 de români primesc bani pe cardul de alimente. Aceștia primesc 250 de lei o dată la două luni.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu cardurile sociale în 2024. Anunț important pentru toți beneficiarii

Autoritățile vor să modifice legea 63/2022 pentru a lăsa pensionarilor oportunitatea de a își cumpăra medicamente prescrise de către un medic cu ajutorul acestui card.

Proiectul arată că pensionarii și persoanele defavorizate vor putea plăti de pe cardul de alimente diferența pentru medicamentele compensate mai puțin de 100%.

Propunerea are șanse mari de a fi aplicată încă din luna iunie.

Iată cine are dreptul la acest card de alimente:

  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;