Pensionarii din România care au energie electrică gratuit. Trebuie să îndeplinească două condiții

Pensionarii din România care au energie electrică gratuit. Trebuie să îndeplinească două condiții
Pensionarii din România care au energie electrică gratuit

Ce pensionari din țara noastră beneficiază de energie electrică în mod gratuit și ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia. Iată ce s-a stabilit în anul 2003 prin HG 1041.

Pensionarii din România care au energie electrică gratuit

Azi, Asociaţia Energia Inteligentă a amintit că există o anumită categorie de pensionari care beneficiază de gratuitate pentru o cotă din energia electrică consumată anual. Astfel, în urmă cu opt ani, prin HG 1041 s-a stabilit că persoanele pensionate din unităţi care au apartinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. beneficiaza de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, ce acoperă nivelul de consum al unui apartament care nu foloseşte energie pentru încălzire sau preparare apă caldă menajeră.

Facilitatea se acordă numai pentru consumul casnic, dar şi dacă persoanele care au activat în domeniul energetic îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:

  • fie s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi s-au desprins din acestea, prin acte normative;
  • la data pensionarii, persoanele acestea trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonoma de Electricitate „Renel”, Compania Naţionala de Electricitate – S.A.

Aceste drepturi se mai acordau, de asemenea, și persoanelor pensionate din activitatea nucleara dacă s-au pensionat anterior datei de 1 august 1998, data reorganizării Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.

Cine mai beneficiază de aceste facilități

De facilităţile care sunt prevăzute de HG 1041/2003 mai beneficiază şi:

  • fie soţia sau soţul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. pentru o perioade de minimum 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective;
  • fie pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime, pensionarii care au fost disponibilizaţi în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile care s-au desprins prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostei Regii Autonome de Electricitate ”Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare ori privatizare, dacă societăţile respective aveau prevăzute pentru angajatii lor astfel de facilităţi prin contractele colective de muncă.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI