Pensionarii care vor primi cele mai mari creșteri după recalculare. Anunț de ultimă oră de la ministrul Muncii despre pensii
Pensionarii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor. Acest proces va aduce creșteri substanțiale pentru o anumită categorie de vârstnici. Ce a anunțat ministrul Muncii.
Cine va primi cele mai mari creșteri la pensie
În urma recalculării pensiilor în România, anumite categorii de pensionari vor beneficia de creșteri semnificative. Începând din 2024, toate pensiile vor fi recalculate conform noii legi, ceea ce va aduce ajustări considerabile pentru mulți seniori.
Pensionarii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a precizat că cele mai mari creșteri le vor primi persoanele care au stagii mai lungi de cotizare, respectiv mai mari de 25 de ani.
În aceste condiții, mai mult de trei milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor primi creșteri și de peste 80-90%.
”În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. (…)
Legea 363 din 2023 încurajează munca şi îi recompensează pe cei care au muncit mai mult, prin punctele de stabilitate. Este evident, cei care vor avea stagii de cotizare mai mici nu vor avea aceleaşi beneficii”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Ce pensii se vor impozita
Ministrul Muncii a făcut referire și la modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se impozitează pensiile și a subliniat că acest lucru ţine și de Ministerul Finanţelor.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul săptămânii că de la 1 septembrie se va modifica și plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei. În prezent, pensiile mai mici de această sumă nu sunt impozitate.
”În ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a adăugat ministrul Muncii.
Dar vor fi și pensionari care nu vor primi pensii mai mari de la 1 septembrie. Recent, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a precizat că un milion de seniori nu vor beneficia de majorare.
„Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu.
Elementele de care se va ține cont la recalcularea pensiilor
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor care se va face în toamnă, cele patru documente fiind deja publicate în Monitorul Oficial. La recalcularea prevăzută în noua lege a pensiilor se va ține cont de câteva criterii.
- stagiul de cotizare contributiv;
- stagiul de cotizare necontributiv;
- stagiul asimilat (necontributiv);
- stagiu sistem neintegrat (este vorba despre cele trei legi în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000);
- stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate.
Procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare va începe în luna iunie.