Pensionarea cadrelor didactice mai devreme: femei – 55 de ani, bărbați – 57 de ani. Petiția online a generat dezbateri aprinse
O petiție online care vizează pensionarea cadrelor didactice mai devreme: femei – 55 de ani, bărbați – 57 de ani, a generat dezbateri aprinse, dar și mii de semnături în numai câteva zile de la lansare.
Petiție online pensionarea cadrelor didactice mai devreme
O petiție online care enumeră patru puncte de vedere pentru care profesoarele, învățătoarele și educatoarele să poată ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, iar profesorii, educatorii și învățătorii la 57 de ani, a strâns 25 de mii de semnături în numai câteva zile de la lansare. Amintim că, în prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani și pentru bărbați de 65 de ani, conform Casei Naționale de Pensii, potrivit edupedu.ro. De altfel, toate aspectele enumerate în petiție sunt învăluite de o cerință ce a mai fost solicitată de cadrele didactice.
Profesorii își doresc să fie respectați și să aibă posibilitatea de a ieși la pensie cât încă sunt în deplinătatea capacității de a-și exercita meseria la nivel optim, din toate punctele de vedere, fizic sau emoțional. În ultima vreme, uzura psihică generată de schimbările, ori lipsa schimbărilor, uneori nepotrivite în ceea ce privește statutul cadrelor didactice a produs multe efecte negative, iar rezultatele sunt vizibile. De această dată, petiția, căci încercări au mai fost în anii precedenți, prezintă aspecte sociale, politice, educaționale și economice în favoarea pensionării mai devreme a cadrelor didactice. Întâi de toate, s-a ales indicarea ”problemelor de comportament” pentru 75% dintre elevii din școlile din România.
Petiția:
„1. Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din România, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigatiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensioanarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o școală la alta. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.
2. Aspecte politice: Implicarea politicului in institutiile de învățământ este o problema nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământ.
3. Aspecte educaționale: Educația este progresiv afectată de imixtiunea administrației europeane în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.
4. Aspecte economice: Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor societăţi ce se recomandă a fi democratice.” – conținutul petiției.