Pensionare rapidă pentru 1.500 de magistrați din România? Vor fi probleme mari

de: Stan Nicu
26 05. 2023

Urmează o pensionare rapidă pentru 1.500 de magistrați din România? Vor fi probleme mari dacă este adevărat ce se vehiculează. Așadar, care este motivul pentru care magistrații se vor înghesui să se pensioneze.

Urmează pensionarea rapidă a 1.500 de magistrați? Ar fi probleme mari

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament

Astfel, CSM susține că o creştere pe nepusă masă a vârstei de pensionare pentru judecători şi procurori ar putea determina ieşirea la pensie până la sfârşitul anului 2025 a nu mai puțin de 1.500 de magistraţi, potrivit Agerpres.

Marius Budăi a anunțat creșterea vârstei de pensionare

Reacţia CSM a apărut după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a informat luni că vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani pentru toţi românii, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale.

Modificarea va fi aplicată prin introducerea unor amendamente în Parlament.

Câți magistrați ar fi buni de ieșit la pensie în acest an

Astfel, într-o hotărâre adoptată joi de Plenul CSM, se stipulează că, la sfârşitul anului 2023, ar fi eligibili pentru pensionare 540 judecători şi 331 procurori.

În anul 2024 ar fi eligibili alţi 273 judecători şi 73 procurori, iar în anul 2025 s-ar putea pensiona încă 199 judecători şi 111 procurori, în total fiind vorba de 1.527 de magistraţi care se pot pensiona până la finalul anului 2025.

Pentru a se vedea cum stă treaba se poate observa situaţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde dintr-o schemă de 122 posturi, îşi desfăşoară activitatea numai 104 judecători, dintre care 82 îndeplinesc condiţiile legale de pensionare sau le vor îndeplini până la sfârşitul anului acesta.

Care este situația la PÎCCJ

În plus, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din  schema de 161 posturi, funcţionează efectiv 68 de procurori, dintre care 28 îndeplinesc deja condiţiile de pensionare până la sfârşitul lui 2023.

În prezent, conform CSM, sunt vacante 1.129 de posturi de judecători, dintr-o schemă de 5.304 posturi, respectiv 818 posturi vacante de procurori, din schema de 2.948 posturi.

De ce sunt multe locuri vacante

Numărul mare al locurilor vacante s-a creat din cauza valului de pensionări din magistratură din ultimii ani, ca urmare a discuţiilor din spaţiul public privind eliminarea pensiilor speciale. S-a ieșit la pensie imediat cum s-au îndeplinit condițiile pentru a se putea beneficia astfel de pensiile speciale.

Nu în ultimul rând, de frică ca nu cumva să piardă pensiile speciale, numărul judecătorilor şi procurorilor care au părăsit sistemul judiciar anul trecut a fost aproape dublu comparat cu anul 2021.

Ce spune CSM despre condițiile de pensionare la magistrați

„Orice modificare a condiţiilor de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu şi a vârstei de pensionare, nu poate interveni intempestiv, cu afectarea aşteptărilor fireşti ale magistraţilor în funcţie, care ar îndeplini aceste condiţii pe viitor.

Aşadar, aplicarea unor dispoziţii legale de această natură nu se poate realiza decât etapizat, pe o perioadă de timp rezonabilă, tocmai pentru a răspunde cerinţei de previzibilitate a cadrului normativ, evocată constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, spune CSM.