Pensiile şi salariile, îngheţate? Ce se întâmplă cu veniturile românilor în perioada următoare

de: Andreea Vînătoru
06 05. 2024

Vești proaste pentru români după Paște! Există probabilitatea ca pensiile și salariile românilor să fie înghețate în perioada următoare. Conform datelor recente publicate de Ministerul Finanțelor, datoria publică a trecut de 52%% din PIB. Așadar, acum suntem datori cu aproximativ 841 miliarde lei!

Ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile românilor după Paște

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că datoria publică a României a depășit 52% din Produsul Intern Brut (PIB). Din acest motiv, există posibilitatea ca pensiile și salariile românilor să aibă unele întârzieri. Administrația publică centrală are cea mai mare parte din datoria de 820 miliarde de lei, iar administrația publică locală înregistrează datorii de 21 miliarde de lei.

Datoria publică a României a crescut enorm

Deși legea spune că statul este obligat să reducă cheltuielile atunci când datoria depășește pragul de 50%, Guvernul nu a impus măsuri de austeritate și introducerea de taxe noi într-un an electoral. Așadar, mai sunt doar 3 procente până ce pensiile și ajutoarele sociale ar putea fi afectate de înghețare. Legea spune clar că, atunci când datoria publică depășește 55% din PIB, dar rămâne sub 60% din PIB, Guvernul este automat obligat să înghețe pensiile românilor sau salariile bugetarilor.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a subliniat importanța menținerii unui indicator sănătos al datoriei guvernamentale în raport cu Produsul Intern Brut. Pentru perioada următoare, Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru a diminua datoria, printre care:

  • măsuri pentru „stimularea creșterii economice”
  • accelerarea digitalizării
  • reducerea evaziunii fiscale
  • optimizarea riscului fiscal
  • modificarea codului de procedură fiscală.

Vezi și: Pensia uriaşă pe care Klaus Iohannis o va lua de la stat. Câţi bani primeşte după 27 de ani de predat

Ce pensie va dispărea

În noua lege a pensiilor din România vor exista, astfel, patru tipuri de pensii, şi nu cinci câte erau în anii trecuți. Așadar, va dispărea pensia anticipată fără penalizări. În locul ei va rămâne pensia anticipată cu penalizări, conform noilor legi ale pensiilor.

În România vor exista doar patru tipuri de pensii, și anume: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Pensia pentru limită de vârstă poate fi solicitată de către cei care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare.

Pensia anticipată va fi disponibilă doar cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări existentă în prezent.

Pensia de invaliditate va fi acordată românilor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente.

Pensia de urmaș va fi acordată doar copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie.