Pensiile românilor sunt în mare pericol! Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră

de: Rosu Ioana
13 03. 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ia măsuri drastice cu privire la decizia de a se închide instituțiile publice de teama coronavirusului. Aceasta i-a cerut oficial președintelui Casei Naționale de Pensii să-i demită pe șeful Casei de Pensii București și șefii caselor de pensii de la sectoare pentru decizia luată, fără a se gândi la binele cetățenilor.

Mii de pensionari, în pericolul de a nu-și mai primi pensiile

În adresarea oficială, Violeta Alexandru a declarat: „Solicit tuturor instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii să nu închidă instituțiile pe care le au în coordonare. Este inadmisibil să se închidă Casele de Pensii, așa cum am auzit că s-a întâmplat la București.

Solicit public președintelui Casei Naționale de Pensii să ia măsuri până la demiterea directorului Casei de Pensii București și până la sectoare. Nu se poate așa ceva!(…) Nu putem lăsa oamenii fără pensii într-o perioadă atât de grea”, a spus Violeta Alexandru.

Tot Violeta Alexandru a mai afirmat faptul că așa cum în societate agenții privați își pot desfășura activitatea pentru ca oamenii să aibă hrană și toate cele necesare supraviețuirii, așa cum polițiștii se află la muncă pentru a interveni la nevoie, așa cum doctorii se află în spitale, există o obligație civică ca și restul instituțiilor publice să fie deschise pentru ca oamenii să își poată ridica banii.

Toate acestea au fost susținute, cu mențiunea ca „Prima grijă a angajaților și a angajatorilor trebuie să fie aceea de a asigura protecția și de a lua măsuri de prevenție în fața epidemiei”. Aceasta a mai cerut ca „Cei care lucrează în instituțiile publice să urmărească comitetul. Igienizarea este primul pas, păstrarea distanței sociale față de cei cu care intrăm în contact, păstrarea unui climat de curățenie și siguranță sunt ceea ce ne solicită comitetul.”

Măsurile de criză adoptate de mulți angajați

Ministrul Muncii a declarat că a observat cu dezamăgire că în această perioada tendința multor angajați este să se gândească la binele propriu și al afacerilor lor, neglijând cu desăvârșire șocul pe care îl primesc angajații care sunt naunțați că rămân fără locuri de muncă: „Am observat, din păcate și subliniez acest lucru, din păcate, că pe fondul acesta de criză și pe tensiunea pe care o resimt în societate, unii angajatori au trecut deja la soluții radicale.

Este adevărat, sunt oameni care probabil făcându-și o evaluare a veniturilor din companie, respectiv a perspectivelor de a se angaja în relații contractuale cu diverși clienți pentru a genera venituri, văd în acest moment că situația financiară a companiei lor este în pericol, este într-un impas major.

Însă am constatat că într-adevăr, există o tendință, pe fondul evaluării disponibilului financiar și în general pe fondul stării de tensiune din societate, ca unele companii să apeleze la clauzele privind forța majoră. În opinia mea, aceasta ar trebui să fie ultima soluție și temeinic justificată”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul menționează de asemenea că „forța majoră înseamnă că de mâine îi spui angajatului să nu mai vină la serviciu, iar acest om, în condițiile în care i se invocă acest articol, rămâne fără indemnizație de șomaj, rămâne fără niciun fel de sprijin”.

Din perspectiva angajatorului care nu mai are resurse să acopere plata salariului are anumite justificări, dar eu cred că toți trebuie să ne gândim la impactul social pe care o asemenea măsură îl are și să încercăm (…), chiar dacă suntem presați de toate aceste probleme, avem datoria să ne gândim la angajați și să nu-i punem în situația de a le spune printr-un mesaj trimis prin telefon, așa cum am văzut că se mai întâmplă sau printr-o scurtă informare.

Este un șoc și pentru ei, așa cum este și pentru angajator și cred că avem datoria să încercăm să gestionăm rațional și cu puțin mai multă grijă aceste situații”, afirmă Violeta Alexandru.