Pensiile care nu mai cresc în România. Veste proastă pentru pensionari, ce tăieri sunt la Ministerul de Finanțe
S-a anunțat care sunt pensiile care nu mai cresc în România. Veste proastă pentru pensionari, ce tăieri sunt la Ministerul de Finanțe. Noua listă cu tăieri de la buget se află la această oră pe masa ministrului de Finanțe.
Ce pensii nu mai cresc în România și pentru ce perioadă
Cinci ordonanțe de urgență sunt în pregătire cu scopul ca Guvernul să mai facă rost de bani. Conform acestora se va tăia din fondurile alocate programelor naţionale de la săli de sport, căminelor de cultură şi bazinelor de înot.
În plus, se va tăia bani de la programele pentru firme de unde nu au fost cheltuiţi banii. De asemenea, vor urma amânări de plăţi TVA, precum și amânări de plăţi pentru concedii medicale.
Citește și: Klaus Iohannis, despre tăierea salariilor în România
Se vor eșalona titlurile executorii pentru plata salariilor în sectorul public în 5 tranșe anuale: 5%, 10%, 25%, 25%, 35%. Bugetarii care vor avea ore suplimentare, acestea nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate cu timp liber corespunzător în perioada anilor 2024-2025.
Pensiile speciale nu mai cresc în 2024-2025
Nu se vor mai acorda premii pentru perioada 2024-2025, cu excepția sportivilor și a olimpiadelor pentru elevi. De asemenea, chiria și hrana pentru personalul militar, ordine publică, servicii se vor păstra la nivelul în plata pentru luna decembrie 2023, pentru perioada 2024-2025.
Încă o veste proastă este aceea că indemnizația de ieșire la pensie nu se mai acordă pentru perioada anilor 2024-2025. De asemenea, se ia în vedere și neindexarea cu rata inflației sau după caz înghețarea unui număr de 21 de drepturi sociale cum sunt: pensiile speciale ale tuturor categoriilor beneficiare precum și persoane persecutate politic, veterani și văduve de război, membrii academiei…etc.
În plus, pentru a se face economie la bugetul de stat se va amâna procentul de 1% din PIB pentru cercetare pentru 1 ianuarie 2026. De asemenea, vor fi amânate și tichetele sportive pentru 1 ianuarie 2026.
Ce economie la buget trebuie făcută în 2023
Tot pentru a se face economie se vor acorda doar trei permise de călătorie pentru beneficiari pentru perioada 2024-2025. În schimb, subiectul pensiilor pentru primari este amânat pentru 1 ianuarie 2026.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă explicau la începutul lunii septembrie că urmează un plan ”extins” pentru ”reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”.
Citește și: Val de concedieri printre bugetari
Cei doi lideri de partide explicau că acest plan va aduce în 2023 ”o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”. Ar fi vorba despre 6 miliarde de lei din reducerea de cheltuieli și alte 6 miliarde de lei din ”asigurarea de noi venituri”, printre care eliminarea unor excepții fiscale, creșterea unor accize și redevențe, dar și o mai bună colectare la bugetul statului.