Pensii tăiate cu 15% pentru acești români. Cine sunt cei vizați. Anunțul făcut de Marius Budăi

de: Stan Nicu
20 06. 2023

Sunt vești proaste pentru o anumită parte dintre pensionari după ce s-a aflat că vor rămâne fără o mare parte din pensie. Astfel, se anunță pensii tăiate cu 15% pentru acești români. Cine sunt cei vizați. Anunțul a fost făcut chiar de Marius Budăi, ministrul Muncii.

Ce pensionari vor avea pensii mai mici cu 15%. Ce amenințări fac la adresa Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu, proaspăt instalat, nu va avea liniște, pentru că după profesori și alte categorii profesionale amenință cu greva.

Printre cei care amenință cu cea mai mare grevă din ultimii ani se regăsesc procurorii și judecătorii, care amenință că de mâine blochează tribunalele.

Magistrații nu vor să le fie impozitate pensiile. Ce nemulțumire mai au

Marea nemulțumire a acestora este aceea că Guvernul și Parlamentul intenționează să le taie pensiile speciale cu 15%.

Acesta ar urma să fie procentul cu care va fi impozitată orice pensie specială care depășește salariul mediu net în România. În plus, magistrații nu sunt de acord nici cu pensionarea la 65 de ani.

O vârstă de pensionare pentru toți?

”Este clar că trebuie rezolvată această problemă a pensiilor speciale, pentru că ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, că trebuie să nu mai fie posibilitatea legală de a se abuza de sisteme, că nu trebuie să mai avem situații în care 24 de ani să stai avocat și un an să stai magistrat și să ai pensie specială.

De asemenea, trebuie ca fiecare să iasă la pensie la o vârstă așa cum sunt și cei din sistemul public, că nu trebuie niciun venit de la pensie să depășească venitul avut în activitate. Poate ar trebui mai multă comunicare în interiorul sistemului, să vadă exact care sunt schimbările, care sunt și condiţionalităţile”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții CSM

Întrebat dacă va pune în aplicare această reformă, Marius Budăi nu a negat.

”Eu cred că președintele PSD a fost extrem de clar că România nu își poate permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale. Eu sunt sigur că prin dialog vor înțelege magistraţii exact toate modificările.

S-a întâlnit premierul Marcel Ciolacu astăzi cu reprezentanții CSM, a fost o discuție extrem de constructivă. Suntem în directă conlucrare cu dumnealor și cu Comisia Europeană pentru ultimele amendamente.

Suntem extrem de determinați și noi și dumnealor ca jalonul și reforma să fie îndeplinite. Suntem în interiorul unei unor discuții și suntem pe final. Suntem la un sfert de pași să îndeplinim jalonul”, susţine ministrul Muncii.

Schimbările propuse pentru pensiile speciale

1. impozitarea să se facă la cei care au o pensie mai mare decât venitul mediu net, cu o cotă de impozit de 15% pentru partea necontributivă. În forma actuală se propunea o cotă mai mare de impozitare, de 30%, însă doar pentru cei care depășeau venitul mediu brut.

2. nicio pensie specială nu va depăşi salariul,

3. până în 2035 creşte vârsta standard de pensioanare la 65 de ani,

4. pensiile se calculează pe baza ultimilor 25 de ani de activitate (nu pe baza ultimelor 12 luni) să înceapă treptat și în primii cinci ani de la adoptarea legii (cu adăugarea câte unei luni la baza de calcul la fiecare şase luni).