Cei mai speciali dintre români: au pensii uriașe, dar contribuție zero. Șeful de la Finanțe e supărat, dar nu le scade

de: Iorgu Ianusi
27 02. 2019

Pensii uriașe din care trăiesc bine-mersi aproximativ 200.000 de români. Lor le-ar fi pus gând rău șeful de la Finanțe. Eugen Teodorovici s-a văzut nevoit să răspundă unei întrebări legate de pensiile speciale în timpul unei conferințe de presă și a spus că nu e corect ca beneficiarii acestor sume plătite de stat să încaseze respectivii bani fără să fi contribuit la sistemul de pensii. Ministrul a precizat că „trebuie să facem ceva”, fără să explice și intențiile sale în această privință.OK

Cotidianul „Adevărul” a scris, marţi, că o parte dintre cei peste 9.100 de beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii, drept urmare încasează bani luați direct de la bugetul de stat.

„Este corect. Din suma pe care o primesc lunar, să spunem, ca pensie specială, pentru o parte din sumă foartă importantă nu s-a contribuit. Eu nu cred că este o abordare corectă. Trebuie să facem ceva. Aşa e corect, să şi contribui pentru a primi.” Eugen Teodorovici

Și Casa Naţională de Pensii a anunțat că unii beneficiari ai legilor speciale nu au deloc contributivitate înainte de ieşirea la pensie.

Pensii speciale, contribuție zero: și ministrul Finanțelor, și liberalii se declară revoltați

Despre inițiativa scăderii pensiilor speciale (ceea ce ar însemna, de fapt,  renunțarea la această categorie specială) am scris recent.

Potrivit unui proiect inițiat de patru parlamentari PNL, pensii mai mici ar urma să primească foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foştii angajaţi ai orpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă.

Cei care primesc pensii speciale și-ar putea vedea reduse sumele lunare de două până la 5 ori, evident, dacă un asemenea proiect ar avea șanse de reușită în fața majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR.

Inițiatorii spun că și aceste categorii, considerate până acum speciale, trebuie să obțină pensii în funcție de cât au contribuit de-a lungul carierei,părere împărtășită, ulterior, și de ministrul Finanțelor. Dacă proiectul liberalilor a fost depus la Senat, șeful de la Finanțe nu a expus un plan concret și nici nu a precizat dacă va susține inițiativa venită din opoziție.
Statul cheltuie anual, pentru cele 200.000 de astfel de pensii speciale şi de serviciu aproximativ 1 miliard de euro, potrivit unei analize publicate de cotidianul Adevărul.