Pensii 2021. Schimbare majoră la vârsta de pensionare. Raluca Turcan a făcut anunțul zilei

de: Năstase Mirabela
17 03. 2021

Raluca Turcan, ministrul Muncii a spus că în ședința de Guvern s-au adoptat două proiecte de acte normative, dar și un memorandum. Unul dintre aceste acte normative care au fost adoptate este despre continuarea activității la persoanele care împlinesc vârsta de pensionare, dacă doresc să lucreze în instituțiile de stat.

Pensii 2021. Schimbare majoră la vârsta de pensionare

Raluca Turcan a precizat că sunt 35.000 de persoane în sistemul public ce cumulează pensia cu salariul. De asemenea, în domeniul public și privat sunt în total 102.000 de persoane ce au optat să cumuleze în prezent pensie și salariu.

”Am adoptat astăzi, în primă lectură, două proiecte acte normative şi un memorandum. O măsură privind continuarea activităţii la persoanele care îmlinesc vârsta de pensionare, iar pe de altă parte pentru părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului.

Primul act prevede posibilitatea continuării activităţii pentru persoanele care împlinesc vârsta de pensionare. Vorbim despre persoanele care odată ce au îndeplinit vârsta de pensionare pot să opteze, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Îşi pot prelungi activitatea atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. Anii munciţi în plus conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. Un salariat care a ajuns la vârsta de pensionare va depune o cerere. Iar pentru sectorul public – când o persoană optează pentru prelungirea activităţii se suspendă dreptul la pensie!

Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au un temren de 30 de zile să opteze. Angajaţii sunt obligaţi să îi anunţe, în caz contrar sunt amendaţi”, a spus Raluca Turcan.

Care sunt persoanele exceptate de la regulă

Raluca Turcan a mai spus că există și câteva excepții de la regulă. Iată care sunt acestea!

”Proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionari, în momentul de faţă şi care pot să opteze să se reamgajeze până la vârsta de 70 de ani. Există câteva excepţii: persoanele alese în funcţii publice, cele alese în baza Constituţiei, persoanele plătite cu drepturi de autor, personalul didactic plătit cu ora, asistenţii maternari şi îngrijitorii personali, membrii Academiei Romane”, a mai spus ministrul Muncii.

Recent, Raluca Turcan a promis că o lege a salarizărizării bugetarilor,  va anula multe sporuri și va stabili că sunt acordate pe merit.

”Au fost sporuri inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii pentru că, pe fond, şi în sistemul public există foarte multe salarii mici. Avem aproximativ 80.000 de angajaţi cu salariul minim şi atunci este firesc să te gândeşti dacă nu mai degrabă reaşezi pe grila de salarizare anumite salarii, cele foarte mici, decât să inventezi sporuri care fie nu-şi au rostul, fie trebuie acordate într-o sumă fixă.

Dacă sunt condiţii de muncă extrem de dificile, nivelul sporurilor să nu depăşească 20% din salariul de bază. Aşa putem vorbi iar de echitate.

Sistemul public trebuie îndreptat şi spre eficientizare, şi spre satisfacerea cetăţeanului. Dacă există structuri supraaglomerate, atunci şi ele trebuie eficientizate, adică omul să fie plătit exact pentru ce face”, a spus declarat ministrul Muncii, într-o emisiune la TVR 1.