Pensii 2021. S-a redus vârsta de pensionare pentru acești români. Klaus Iohannis a aprobat legea

de: Ștefan R. Apostol
12 01. 2021

În 2016 la nivelul Camerei Deputaților era depus un proiect de lege. Proiectul făcea referire la vârsta de pensionare a unei categorii de angajați din cadrul serviciilor de ambulanţă la nivel național. Conform proiectului se dorea reducerea vârstei de pensionare a acestei categorii. Proiectul a devenit lege și a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis pe 8 ianuarie 2021. Astfel, putem spune că intră în categoria de Pensii 2021.

Pensii 2021, reducerea vârstei de pensionare la personalul profesionist operativ de intervenție

În 2016 un grup de deputați PSD inițiau acest proiect de lege, cu privire la vârsta de pensionare a personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat din cadrul serviciilor de ambulanță, la nivel național.

Este deja cunoscut faptul că Serviciile de Ambulanta Județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt unități strategice de interes național. Aceste servicii fac parte, și au un rol important, în Sistemul național de servicii rnedicale de urgență și prim ajutor calificat. Astfel, conform proiectului de lege, deputații PSD propuneau reducerea vârstei de pensionare a acestei categorii de angajați.

Prin noul act normativ, promulgat de Klaus Iohannis, se reglementează statututul acestei categorii ca fiind personal profesionist calificat, cu responsabilități malpraxis și care răspunde disciplinar, civil și penal pentru modul în care își execută atribuțiile de serviciu. În același timp, conform noii legi, această categorie de angajați va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, după cum urmează:

  • are vârsta minimă de 57 de ani
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani,
  • are cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Se schimbă condițiile contractului de muncă

Prin noua lege se mai adaugă o altă modificare. Modificare  este cea legată de contractul de muncă al unui angajat operativ în cadrul sistemului de amblunață, după cum urmează:

”Contractul individual de muncă al personalului profesionist operativ nu poate înceta prin demisie în cazul instituirii, potrivit legii. Același lucru în cazul stării de urgenţă, de asediu, de alertă ori în caz de mobilizare şi de război. Se aplică și în situaţii de accidente colective, calamităţi sau dezastre, cu urmări deosebit de grave”, spune noua lege.

Conform cadrului noii legi, se stabilesc modalitățile de participare directă a personalului profesionist operativ de interventie din cadrul Serviciilor de Ambulanță. Această reglementare are legătură cu posibile situații de urgență, cum este cazul acum, sau în alte situații extreme. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis pe 8 ianuarie și va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial.