Pensii 2021. Modificări majore făcute de Guvern: ce se întâmplă cu creșterile promise
De curând Florin Cîțu s-a prezentat în fața oficialilor la Bruxelles. Prezența sa acolo s-a datorat discuțiilor despre Planul Național de Redresare și Reziliență. În reuniunea recentă de la Bruxelles, reprezentanții guvernului au stabilit principalele proiecte de investiții. În același timp au abordat subiectul reformelor care urmează să fie aplicate. Printre acestea și reforma din sistemul de pensii din România.
Planul Național de Redresare și Reziliență și reformele promise de Cîțu
Florin Cîțu s-a prezentat la Bruxelles pentru a prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență. În același timp s-a discutat și pe marginea reformelor, Cîțu făcând anumite promisiuni. Pentru a primi întreaga sumă de 29,2 miliarde de euro pentru investiții dedicate mediului privat, sectoarelor sănătății și educației, România va trebui să reformeze sistemul de pensii. În același context oficialii de la Bruxelles au spus că politica fiscală sau companiile de stat vor trebuie reformate.
România intenționează să depună cererile de împrumut până la sfârșitul acestei luni și să asigure toate mecanismele necesare pentru absorbția banilor UE. Premierul Florin Cîțu și ministrul investițiilor și proiectelor europene au avut o întâlnire cu șeful Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. S-au mai întâlnit și cu alți trei comisari europeni în legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliență.
Reforma în sistemul de pensii din România
În urma acestor întâlniri România premierul s-a angajat în reforma sistemului de pensii cu scopul de a asigura sustenabilitatea acestuia. În urma acestor discuții s-a ajuns la concluzia că trebuie făcute rapid aceste modificări. Conform unor documente depuse la Bruxelles, mărirea pensiilor nu se va mai face într-un ritm acentuat.
De asemenea, se mai arată în document, se va modifica stagiul minim de cotizare, acesta fiind acum la 25 de ani. În Planul Național de Redresare și Reziliență se mai face referire și la pensionarea anticipată. Conform acestuia reforma va viza și eliminarea acestui drept.
Un alt punct este cel al implementării unui nou sistem de calcul din sistemul de pensii românesc. Formula se va baza pe indexarea pensiilor cu indicele inflației, eliminându-se în același timp indicele de corecție. Deja anunțat de Ministerul Muncii, s-a pus accent pe digitalizarea din sistemul de pensii, mai exact a caselor de pensii din România.
Stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani
Un element cheie în Planul Național de Redresare și Reziliență, promis de Cîțu la Bruxelles, este modificarea stagiului minim de cotizare. Acesta este în prezent limtat la 25 de ani. Prin noua reformă din sistemul de pensii, se dorește mărirea acestuia la 35 de ani. Decizia a generat critici în rândul sindicaliștilor, care au reacționat imediat, declarând:
„Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puțin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menționează că cheltuielile cu pensiile vor fi ținute la nivel similar în anii care urmează. Aică fondul de pensii va fi înghețat. Nu se preconizează creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce se elimină indicele de corecție. Așadar, noua formulă va elimina încă ceva, indicele de corecție. Acel indice de corecție este 50% din creșterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creșterea anuală a pensiilor. Dispare și asta”, a spus Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, la Antena 3.