Pensii 2021. Cum poți să contești în instanță calcularea pensiei realizată de Casa de Pensii

Pensii 2021. Cum poți să contești în instanță calcularea pensiei realizată de Casa de Pensii
Pensii 2021. Cum contesti in instanta calcularea pensiei

Pensii 2021. Dacă dorești să contești în instanță calcularea pensiei realizate de Casa de Pensii, există câțiva pași de urmat.

Pensii 2021. Cum contești în instanță calcularea pensiei realizată de Casa de Pensii

Astfel, pe legeaz.net, se dă următoarea situație concretă:

”În ianuarie 2019 am primit decizia inițiala de pensionare emisa de Casa teritoriala de pensii,  Sector 1 București. Ulterior,  am făcut o cerere de recalculare a pensiei și am depus câteva adeverințe de venit care certificau faptul că în perioada 1983-1994 am beneficiat de 4 sporuri diferite la salariu.

Am primit noua decizie în mai 2020, împreună cu calculațiile aferente ți am constatat ca doar 2 sporuri au fost luate în considerare.

Intenționez să mă adresez cu această speță instanței de judecată, și având în vedere că locuiesc în sectorul 1 București, vă rog sa ma ajutați cu urmatoarele informații:

Pe cine trebuie sa chem în instanță: Casa teritoriala de pensii Sector 1 București (emitenta deciziei) sau Casa de Pensii a Municipiului București (ca și coordonator și personalitate juridică)?

Cărei instanțe trebuie să mă adresez: Tribunal/Judecatorie Sector 1 (unde locuiesc) sau Tribunal Municipiu București?”, a fost situația expusă pe site-ul amintit, iar răspunsul nu a întârziat să apară.

Ce trebuie să faci

”Hotararea pronunțată de Tribunalul București, ca instanța pe litigii de muncă și ca instanță de la domiciliul reclamantului (domiciliul Sector 1 București), poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.

Deci, pașii sunt:

1.Comisia Centrală de Contestații din cadrul CNPP București – art.149 din Legea 263/2010;

2.Tribunalul Municipiului București – art.151, 152, 153, 154 din Legea 263/2010;

3.Curtea de Apel București – art.152, 155 din Legea 263/2010”, a fost răspunsul dat pe site-ul amintit pentru cazul mai sus menționat.

Despre recalcularea pensiilor

În ianuarie anul 2021, Raluca Turcan anunța recalcularea pensiilor în baza unei noi legi. Ea spunea că în următoarele 18 luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie.

”Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005 – 2010 și a cuprins un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii.

Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni”, a spus Raluca Turcan în ianuarie 2021.

Potrivit Ralucăi Turcan, evaluarea dosarelor presupune crearea unei baze de date pe baza informațiilor colectate de la casele județene de pensii în format electronic din surse care în prezent sunt în format electronic și letric.

”Aceste date vor fi colectate în sistem informatic al Casei Naționale de Pensii pentru punere în plata a pensiilor recalculate”, mai anunța Raluca Turcan la începutul acestui an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI