05 dec. 2020 | 21:02

Pensii 2021. Cum obții 25% din pensia soțului decedat. Ce trebuie să faci pentru a lua banii

Știri generale
Pensii 2021. Cum obții 25% din pensia soțului decedat. Ce trebuie să faci pentru a lua banii
Pensii 2021. Cum obții 25% din pensia soțului decedat. Ce trebuie să faci pentru a lua banii

Legea pensiilor spune că soțul supraviețuitor poate primi un ajutor de 25% din pensia celui decedat, dacă cei doi au fost căsătoriți 10 ani. Condițiile pe care trebuie să le urmeze pentru a intra în posesia banilor.

Pensii 2021: cum obții 25% din pensia soțului decedat

Soțul supraviețuitor care nu optează pentru pensie de urmaș poate beneficia, pe lângă propria pensie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului trecut în neființă. Condiția este ca aceștia să fi fost căsătoriți mai bine de 10 ani, se arată în proiectul noii Legi a pensiilor, postate joi seară în dezbatere publică de Ministerul Muncii. De asemenea, pe lângă durata mariajului, soțul supraviețuitor trebuie să nu se fi recăsătorit, potrivit actului normativ.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată într-un comunicat al instituției.

Alte condiții

Alte condiții pentru cel care primește ajutorul financiar este să aibă stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depășească 80% din salariul minim brut. Se va marca și opțiunea actuală de a lua 50% din pensia soțului decedat, cu renunțarea la propria pensie.

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. În cazul în care durata mariajului a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, anume cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pe de altă parte, supraviețuitorul are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, în perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata parteneriatului a fost de cel puțin un an, ori în cazul în care decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro