Pensii 2021. Ce pensie mizeră primesc românii după 29 de ani de muncă agricolă
Marea majoritate a românilor, mai exact peste 6 milioane dintre ei, trăiesc în sărăcie. Încă din anii 90 pensionarii aflați la țară au avut, din păcate, o pensie mizeră. Unele dintre ele au fost și sunt sub minimul decent, cu care să poată trăi. Astăzi aflăm de la Raluca Turcan faptul că pensionarul de la țară primește 591 de lei pensie, și asta în anul 2021.
Pensie mizeră pentru țăranii României
Într-o Românie în care agricultura a ajuns codașă la toate capitolele, nu ar trebui să ne mire nimic. Agricultura, cel puțin în România, era principala resursă economică în trecut. Cu toate astea, chiar și în comunism, și după, pensiile celor care lucrau câmpul, au fost sub minimul decent de existență.
Așa se face că Raluca Turca, parcă surprinsă, vorbea de pensiile celor din sistemul agricol. Raluca Turcan spune că un pensionar, care a muncit peste 20 de ani în agricultură, va încasa doar 591 de lei.
„După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei. La această sumă statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor.
Un dosar pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a scris Raluca Turcan.
Sume aproape derizorii pentru pensionarii din agricultură
La nivelul întregii Românii pensiile atribuite acestei categorii de pensionari, sau viitori pensionari, se încadrează între sume, aproape derizorii. Raluca Turcan spune care sunt sumele exacte care se acordă pensionarilor din agricultură, după o vechime de peste 20 de ani, declarând:
„La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei. Cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei.
Cifrele ne fac să apăsăm şi mai mult pe acceleraţie când e vorba de reforma sistemului public de pensii. Când am ajuns la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, 3.338 de dosare de pensii fuseseră deja evaluate. În momentul în care am terminat vizita, după aproape două ore, numărul dosarelor evaluate ajunsese la 3.600.”, a mai scris Raluca Turcan pe Facebook.