Pensii 2021. Cât te costă, de fapt, 6 ani de vechime în cartea de muncă

de: Iulian Pavel
26 05. 2021

Noi detalii pentru pensionari! Cât te costă 6 ani în cartea de muncă? Poți să cumperi vechime pentru a beneficia de o indemnizație mai mare, dacă nu ai apucat să îi recuperezi în timp, prin muncă.

Pensii 2021: cât costă să cumperi 6 ani de vechime?

Legea prin care va fi prelungită perioadă până la care poți cumpăra vechime pentru cartea de muncă urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților. Aceasta decizie e extrem de importantă în dreptul românilor care au goluri în cartea de muncă și vor să beneficieze de o indemnizație mai mare. Concret, termenul până la care vei putea să cumperi vechime este prelungit de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.

Cu suma în cauză sunt achitate contribuțiile care ar fi fost încasate în mod natural dacă ai fi muncit, raportat la cel puțin salariul minim din perioada în cauză, arată Ministerul Muncii.

În cazul în care contractul de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, vei plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent la anul la care se referă. Un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu (6 ani) asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Detalii din proiect

  • Cine își poate cumpăra vechime?

– trebuie să aveţi peste 18 ani
– să aveţi goluri în cartea de muncă
– puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă
– perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani
– trebuie să faceţi cerere la Casele Judeteţe de Pensii

  • Cât costă să cumperi vechime?

– 6 ani de vechime (între 2013 şi 2018) – 23.200 de lei
– plata se poate face şi în rate

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”
Proiectul de act normativ care are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în cursul zilei de miercuri 304 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și o „abținere” în dreptul ordonanței în privința cumpărării vechimii în muncă ce stabilește cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.