Pensii 2021. Adevărul despre majorare. Milioane de pensionari trebuie să știe asta
Subiectul pensii 2021 este unul din cele mai importante subiecte de discutat. Este și o miză politică pentru ambele tabere. Dacă Guvernul lui Cîțu spune că va majora pensiile, dar conform planului său, opoziția pune presiune. Presiunea e cu atât mai mare cu cât CCR a votat ca fiind consituțională legea de majorare pentru pensii 2021 cu 40%.
Subiectul pensii 2021, mărire reală sau păcăleală
Economia României, spune actualul Guvern condus de Florin Cîțu, va reveni după o scădere în prima jumătate a anului din cauza crizei COVID-19. Contracția din 2020 pare mai puțin severă decât se aștepta inițial. Cu toate astea incertitudinea rămâne foarte mare. Această afirmație are la bază evoluția recentă a pandemiei.
Specialiștii spun că producția reală nu este stabilită pentru a reveni la nivelurile de precriză înainte de sfârșitul anului 2022. Deficitul bugetar se preconizează că va crește semnificativ, deoarece bugetul fiscal efortul necesar pentru combaterea crizei se adaugă căderilor din piețele fiscale din trecut.
Guvernanții sunt optimiști când vine vorba de prognoza de redresare economică. Dar vor trebui să ia măsuri imediate. Acest lucru ar trebui făcut datorită expirării preconizate a schemelor de sprijin pentru ocuparea forței de muncă în caz de pandemie. Cu toate astea deficitul administrației publice va crește în continuare.
Preconizarea este dea aproximativ 11% din PIB în 2021 și 12% din PIB pe 2022. Acest lucru se datorează efectului pe întregul an al creșterii cu 40% a pensiilor din septembrie 2020. Un alt efect este cel al recalculării suplimentare a pensiilor ascendent programat pentru septembrie 2021.
Guvernul Cîțu nu poate mări pensiile cu 40%
Această prognoză nu include nicio măsură finanțată din subvențiile facilității de recuperare și reziliență. În consecință, se estimează că raportul datoriei / PIB al României va crește de la 35,3% în 2019 la aproximativ 63% în 2022.
Există și un risc pozitiv, spun specialiștii. Cel pentru previziunile soldului general al guvernului. Acesta se bazează pe creșterile pensiilor și alocațiilor pentru copii care s-ar putea dovedi mai moderate. Guvernul, în modificarea bugetului din august, a propus creșterea pensiilor cu 14% în loc de 40% și eșalonarea creșterii alocațiilor pentru copii în timp. Subiectul pensii 2021 este mai acut ca niciodată, în acest început de an.
Cu toate acestea, parlamentul a respins această propunere. Această prognoză, în conformitate cu presupunerea standard de modificare a politicii, urmează votului parlamentar. În viitor, în absența unui buget pentru 2021, acesta încorporează majorările impuse de legea pensiilor în vigoare în prezent.
Premierul Florin Cîțu, declara după preluarea mandatului, că mărirea pensiilor c u 40 % este imposibilă, dar vor fi mărite conform planului deja asumat în programul de guvernare. O declarație asemănătoare avea să facă și noul Ministru al Muncii, Raluca Turan, care, referindu-se la pensii 2021, a declarat:
„Subiectul pensii 2021 este unul delicat. Cel mai probabil actuala majoritate va gândi să majoreze pensiile astfel încât majorarea să nu ducă la scăderea puterii de cumpărare. Să nu dai cu o mână şi să iei cu două. Pentru că, dacă n-ai de unde să suporţi o cheltuială cu 40 miliarde de lei mai mare decât putem suporta anul acesta pe partea de pensii, înseamnă că nu faci decât să-ţi baţi joc de oameni.
Ajungem să creăm dezechilibre economice în care cresc cheltuielile, preţurile, inflaţia şi scade puterea de cumpărare. Ne scade şi încrederea ca ţară, ajungem să ne împrumutăm mai scump şi sărăcia se perpetuează.”, a declarat ministrul Turcan.
Concluzia este că subiectul pensii 2021 va fi în continuare dezbătut. Chiar dacă în Parlament, care a votat deja mărirea cu 40%, actuala guvernare nu și-o asumă, cel puțin pentru moment.