Pensii 2020. Surpriză pentru pensionarii din România, odată cu rectificarea indemnizațiilor

de: Ștefan R. Apostol
11 08. 2020

În ultima vreme polemicile, promisiunile populiste și dezbaterile pe marginea Legii Pensiilor au ajuns la apogeu. Guvernanții anunță majorări, dar nu așa cum au fost promise la începutul anului, bazându-se pe datele din ultima perioadă și pe lipsa banilor de la buget, iar opoziția contracarează aceste majorări prin analize și declarații publice.

”Mărirea pensiilor cu 40%, cât prevede legea, nu este negociabilă”

Cu toate că cei din Guvernul Orban sunt încrezători vizavi de majorarea pensiilor, și asigură pensionarii României că se depun toate eforturile economice pentru ca aceștia să beneficieze de mai mulți bani, conform unor declarații recente din partea liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nici măcar procentul de 14% nu ar fi unul viabil în condițiile în care bugetul statului român este aproape de fundul sacului.

Pensii 2020. Surpriză pentru pensionarii din România, odată cu rectificarea indemnizațiilor

”Le tot explic că 14%, cât vor ei să dea, nu acoperă nici măririle de prețuri sau că o mărire integrală va salva zeci sau poate sute de mii de locuri de muncă, dar cei doi nu par să înțeleagă sau să fie mișcați de argumentele mele. Astăzi le spun așa: dacă voi veți da doar o mărire de 14% (în loc de 40%) asta înseamnă că respectați legea doar în procent de 35%. Pedeapsa pentru voi este că meritați ca și pensionarii să respecte tot 35% din ordinele pe care voi le dați. Dacă de vorba bună nu înțelegi poate înțelegeți de frică!”, declara zilele trecute Călin Popescu Tăriceanu.

Rectificarea anunțată de Guvernul Orban înseamnă tăierea bugetului de pensii

Același Călin Popescu Tăriceanu face o analiză a noii decizii de mărire a pensiilor anunțată în trei etape procentuale, 14% anul acesta, iar restul până la 40% în alte două etape, în 2021, respectiv 2022, spunând că în bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute sumele necesare măririi pensiilor cu 40% , în data de 16 decembrie 2019.

”Am prevăzut sumele necesare pentru creşterea de la 1 septembrie a pensiilor, aşa cum dispune legea pensiilor, cu 40% rămâne prevăzută în buget. Orice rectificare negativă pe care o va face Guvernul Iohannis – Orban înseamnă că, de fapt, ei fură banii pensionarilor și îi îndreaptă spre contracte dubioase date cu dedicație firmelor de partid”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.