Pensii 2020. Se schimbă legea pensiilor. Ce prevede noul amendament

Pensii 2020. Se schimbă legea pensiilor. Ce prevede noul amendament

Sunt schimbări majore privind legea pensiilor. Deputatul Florin Roman a anunțat că vor exista modificări majore în urma cazului care a emoționat toată țara.

Pensii 2020. Se schimbă legea pensiilor

Astfel, legea pensiilor va suferi o schimbare esențială printr-un singur amendament. Vineri, deputatul liberal Florin Roman a anunțat, într-o conferință de presă, susținută la Alba Iulia, că a depus o inițiativă legislativă prin care, în situația unor erori materiale intervenite în procesul administrativ, termenul general de prescripție să nu se aplice pentru recuperarea de către beneficiarii dreptului la pensie a sumelor neplătite acestora.

Această inițiativă survine ca urmare a mediatizării unui caz în care o femeie din Alba a primit, vreme de 16 ani, o pensie mai mică decât cea cuvenită, din cauza erorii unui angajat al Casei de Pensii.

„Astăzi, am depus iniţiativa legislativă în procedură de urgenţă prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situaţiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situaţii de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripţie de 3 ani de zile”, a spus deputatul liberal de Alba.

Amendamentul pe care l-a depus Florin Roman prevede ca, în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrie de aceasta în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescrpție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Ce conține noul amendament din legea pensiilor

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a cerut, joi, măsuri administrative de sancționare a celor care au greșit, cât și pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, după ce, vreme de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică.

„Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parţial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii. În anul 2004, îndeplinind condiţiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă. Din cauza neatenţiei unor funcţionari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menţinându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către Ministerul Muncii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI