Pensii 2020. Pensionarii, loviți în plin! Adevărul a ieșit acum la iveală. Dezastrul a fost făcut public

Pensii 2020. Pensionarii, loviți în plin! Adevărul a ieșit acum la iveală. Dezastrul a fost făcut public

Un milion de pensionari beneficiau, la nivelul luni mai 2020, de indemnizația socială, ce întregește veniturile până la suma de 704 lei, circa 146 de euro. Experții financiari consideră că acest segment de pensionari este puțin probabil să încaseze mai muți bani, mai ales în contextul economic în care se află țara noastră.

Pensii 2020. Pensionarii, loviți în plin! Adevărul a ieșit acum la iveală. Dezastrul a fost făcut public

Beneficiarii ajutorului care rotunjește venitul până la 704 lei provin din sistemul public, 80000, iar 155000 sunt pensionari agricultori, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie europalibera.ro.

Potrivit CNPP. 1,9 milioane de pensionari aveau pensii de cel mult 1.000 de lei, aceștia reprezentând 40% din totalul pensionarilor din România. La polul opus, se regăsesc 26.000 de pensionari din sistemul public de pensii care încasează pensii de peste 5.000 de lei.

Pensii 2020. Pensionarii, loviți în plin! Adevărul a ieșit acum la iveală. Dezastrul a fost făcut public
Pensii 2020. Pensionarii, loviți în plin! Adevărul a ieșit acum la iveală. Dezastrul a fost făcut public

Unu din patru pensionari de peste 65 de ani trăiește în sărăcie

Astea, în condițiile în care, coșul minim de consum pentru un trai decent era, în 2019, de 2.684 de lei (560 de euro) pentru o persoană adultă singură. Astfel, potrivit Eurostat, unul din patru români de peste 65 de ani este în pragul sărăciei. Un procent mai mare se întâlnește doar în Bulgaria

De asemenea, mai există circa 9.300 de pensii de serviciu, nivelul cel mai ridicat fiind în rândul judecătorilor și al procurorilor a căror pensie medie depășește 19.000 de lei. În cazul acestora, sumele sunt suportae din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale. Mai sunt și pensiile speciale ale cultelor, avocaților, personalului MAI și MApN sau ale serviciilor secrete, care nu țin de Casa Națională de Pensii, fiecare categorie de personal având propria lor casă de pensii.

Câți pensionari sunt în România

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în țara noastră, sunt peste 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.335 de lei, iar cea minimă este de 704 lei.

Greu de spus dacă, pe termen scurt, se poate face ceva pentru ei din cauza acestei situații privind deficitul foarte mare al sistemului de pensii, care va pune probleme de finanțare în continuare și nu există soluții de remediere, de restructurare rapidă. Toată lumea vrea ca pensiile speciale să dispară, iar banii să fie folosiți pentru completarea lipsurilor din alte părți. Dar este evident că lucrurile nu se vor desfășura așa simplu și ușor în privința aceasta”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Impozitarea pensiilor speciale

De curând, partidele parlamentare au ajuns la un consens pentru impozitarea pensiilor speciale, categorie care îi cuprinde și pe magistrați, polițiști, militari, diplomați, cu 10% pentru cei care obțin între 2001 și 7000 de lei. Ce este peste 7001 lei se impozitează cu 85%. Legea a fost contestată de Avocatul Poporului și de Curtea Supremă la Curtea Constituțională.

Printre cei care au pensie minimă se regăsesc persoane care nu au avut contribuția minimă necesară pentru a primi o pensie normală. „Sunt oameni care beneficiază de un sprijin fin partea statului, dar nu sunt oameni care au avut de-a lungul vieții, 40 de ani de carieră în care au contribuit la sistemul de pensii. Și atunci este greu de găsit o formulă prin care ei să ajungă la nivelul celor care au contribuit. Trebuie să existe o departajare”, adaugă Aurelian Dochia.

Majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie, greu de făcut

Premierul Ludovic Orban a anunțat că bugetul nu permite dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor cu 40%.

Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a spus Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI