Pensii 2020. Ce se întâmplă cu punctul de pensie de la 1 septembrie

de: Emanuela Pană
26 06. 2020

Veste îmbucurătoare pentru români! Guvernul Orban se pregătește să mărească pensiile. Pentru mai multe detalii despre creșterea valorii punctului de pensie, vă invităm să parcurgeți declarația fostului președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălab.

Ce se întâmplă cu punctul de pensie de la 1 septembrie

Fostului președinte al Casei de Pensii, Doina Pârcălab a vorbit, ieri seară, despre majorarea pensiilor românilor. Potrivit ei, creșterea chiar și cu un procent a valorii punctului de pensie presupune modificări ale prevederilor legale care nu există încă.

„Suntem în prezent cu valoarea punctului de pensie de 1.265 de lei. Valoarea pensiei pentru fiecare persoană este dată de valoarea punctului 1.265 de lei, înmulțit cu punctajul mediu.

Practic, orice majorare a valorii punctului de pensie cu un procent conduce la majorarea pensiei cu procentul respectiv.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1 septembrie 2020 la 1.775 RON, această lege este în vigoare și nu a fost modificată până în acest momen“, a declarat fosta șefă a Casei de Pensii.

Guvernul se pregătește să majoreze pensiile românilor

Totodată, experta a punctat că majorarea pensiilor va fi raportată la încasările la bugetul de stat și evoluția indicatorilor macroeconomici.

„Deocamdată toate discuțiile care se poartă au în vedere ceea ce se întâmplă cu evoluția indicatorilor macroeconomici, în speță evoluția încasărilor la bugetul de stat. Noi știm că bugetul asigurărilor sociale este susținut prin subvenții pe partea de deficit din bugetul de stat.

Mai mult decât atât, dacă discutăm de indemnizația socială minimă pe care o acordăm pensionarilor cu venituri mai mici de 700 RON în sensul că aceste venituri sunt rotunjite la acest cuantum de 704 RON și această modificare a valorii punctului produce efecte pentru acele persoane pentru că li se modifică partea de contribuție care este suportată parțial din bugetul asigurărilor de stat și parțial din bugetul de stat sunt tot felul de calcule care se fac pentru acoperirea deficitului la bugetul asigurărilor sociale și pentru asigurarea fondurilor din bugetul de stat“, a mai spus Doina Pârcălab.