Pensii 2020. Ce se întâmplă chiar acum cu milioane de pensionari

de: Alexandra Chivu
09 07. 2020

În urmă cu o lună, guvernul punea sub semnul întrebării mărirea pensiilor și dublarea alocațiilor pentru copii. Se știa sigur că nu sunt bani, ceea ce a fost confirmat ulterior, premierul admițând că o majorare cu 40% nu poate fi susținută financiar. Promisiunile s-au dus, însă nevoile pensionarilor, nu. Președintele UGPR a anunțat că vârstnicii au semnat o solicitare de acționare în justiție a Guvernului, dacă nu va fi aplicată legea care prevedere mărirea făgăduită.

Vârstnicii amenință că ies în stradă. Petiție pentru majorarea pensiilor cu 40%

O indexare a pensiilor cu 40%, precum a lăsat moștenire PSD, este imposibilă, susțineau agențiile de rating încă de când a intrat această temă în discuție. Nu s-a mai ajuns la o creștere din pix, urmată de un dezechilibru grav al bugetului de stat, premierul Ludovic Orban declarând, la câteva luni distanță, că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă.

„Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților”, a spus premierul.

Foto: Recorder

 

Liderii Federației Naționale a Pensionarilor din România(FNPR), ai Uniunii Generale a Pensionarilor din România (UGPR)și ai Federației Naționale ”Unirea”din România (FNUR), care susțin că reprezintă interesele a peste cinci milioane de oameni, au cerut Guvernului să respecte legislația în vigoare, care prevede mărirea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Aceștia au avertizat că, dacă cerințele nu le vor fi respectate, vor da Guvernul în judecată și vor organiza mitinguri de protest, în septembrie.

„Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem”, a declarat președintele Federației Naționale ”Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu.