Pensii 2019: cum îți calculezi singur pensia, în funcție de noua lege
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în anul 2021, când se va aplica și o nouă formulă de calcul prin care se va stabili cuantumul pensiei. Va fi introdus punctul de referință, care va avea o valoare de 75 de lei.
„Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”, este regula după care se va calcula pensia începând cu 1 ianuarie 2021. Punctul de referință este raportul dintre valoarea punctului de pensie (1.100 de lei) și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (25).
Și valoarea punctului de pensie ar urma să crească până în 2021, după cum urmează: 1.265 de lei până la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020 și 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.
Noua formulă de calcul pentru pensii
Noua lege prevede că „numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.”
Documentul prevede și ce pensii vor fi recalculate. „Pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, mai prevede legea.
Dacă o pensie va fi mai mică în urma recalculării, atunci va rămâne valabilă cea care este mai avantajoasă, dar nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime.