Pensie de 10.000 de euro la doar 51 ani. Cine e românul norocos

de: Ștefan R. Apostol
09 06. 2022

Unul din subiectele fierbinți din ultimii ani sunt pensiile speciale, în speță cele ale magistraților români. Subiectul a fost dezbătut și la nivelul Comisiei Europene. Conform unor informații recente, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, ar fi trimis în cadrul proiectului PNRR o listă de modificări. Acestea au în vedere modificări la Legea Justiției și Codurile Penale. Printre aceste modificări ar fi și un proiect de majorare a vârstei de pensionare pentru magistrați. Ideea a fost dezmințită de actuala conducere a Ministerului Justiției. Reamintim că vârsta de pensionare pentru această categorie nu a fost niciodată modificată. Un exemplu de tânăr pensionar este și cel al fostului prim-adjunct al PICCJ, procurorul Bogdan Licu. Fostul magistrat a ieșit la pensie la vârsta de 51 de ani, iar statul îi va plăti nu mai puțin de 10.000 de euro.

Pensiile speciale subiect de discuție european

Majoritatea țărilor UE au pensii speciale, alături de sistemele generale de pensii, iar România nu face excepție. În general, pensiile speciale pensii speciale se acordă beneficiarilor cu un statut special, cum ar fi angajații de stat din toate ramurile de guvernamentale, legislativ, executiv, judiciar, forțele de securitate și de apărare, inclusiv unii funcționari publici profesii liberale.

De pensiile speciale mai beneficiază și persoanele care lucrează în condiții dificile. În majoritatea țărilor, pensiile speciale au fost introduse cu mult timp în urmă.

Caracteristicile pensiilor speciale includ, de obicei, o vârstă de pensionare mai mică. Au o contributivitate și perioade de cotizare luate în considerare mai favorabil sau beneficii mai mari. Reformele naționale recente indică faptul că astfel de regimuri preferențiale sunt în curs de eliminare treptată.

În special în cazul lucrătorilor din domeniul securității și apărării și al lucrătorilor de stat. angajații statului. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la rațiunea continuării schemelor speciale de pensii în viitor.

Procurorul Bogdan Licu va încasa de la stat 10.000 de euro

România are în acest moment un număr important de foști angajați ai statului care beneficiază de aceste pensii speciale, iar sumele sunt extrem de mari. Să luăm, de exemplu, cazul fostului prim-adjunct al PICCJ, procurorul Bogdan Licu.

Conform celor de la „Lumea Justiției”, fostul prim-adjunct al PICCJ a ieșit la pensie la vârsta de 51 de ani. Documentele verificate de publicația amintită arată că Bogdan Licu și-ar fi depus dosarul de pensionare în urmă cu două luni, mai exact pe 29 aprilie.

Dosarul de pensie a fost aprobat de Casa teritorială de pensii Sector 1 la data de 8 mai 2022. Conform calcului făcut de Casa de pensii, la un salariu de 32.500 lei, fostul procuror Bogdan Licu va încasa nici mai mult, nici mai puțin, de 26.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro.

Pe lângă pensie, Bogdan Licu mai încasează și un salariu de CCR, suma ridicându-se la 23.000 de lei, echivalentul a 4.600 euro. În total acestuia îi vor intra în cont aproape 10.000 de euro. Reamintim că salariul de 23.000 de lei îl va încasa de la Curtea Constitutională a României, în calitate de judecător, functie în care a fost numit de curând.

De cealaltă parte, tot în România, există pensionari care de-abia își duc traiul de la o zi la alta. Aceștia încasează de la stat pensii minime, de subzistență. Și tot în România, actuala guvernare se plânge că nu sunt bani la buget și că va trebui să majoreze anumite taxe și impozite, pentru a putea colecta mai mulți bani.