Pensia pe care o câștigă un doctor chirurg din România după 40 de ani de muncă. Suma este neașteptată

de: Stan Nicu
18 11. 2022

Un chirurg din România, care are o vechime în muncă de 40 de ani, are o pensie care va surprinde pe toată lumea. Spre norocul lui, medicul a muncit o parte din viață și în domeniul privat, contibuțiile acestea fiind calculate și ele la pensie, pentru că altfel se încadra să primescă ajutoare din partea statului.

Ce pensie are un chirug din România după 40 de ani de muncă. Suma surprinde pe mulți

Medicul chirurg Sorin Hâncu, fost director al Spitalului Județean Suceava, a hotărât să își facă publică pensia pe care o încasează după ce a cotixat nu mai puțin de 40 de ani la bugetul de pensii.

Trebuie să se ia în calcul că Sorin Hâncu a salvat mii de oameni de la moarte, a făcut medicină în condiții foarte grele, a avut funcții de conducere în sistemul administrativ, în prezent fiind președintele Colegiului Medicilor din Suceava.

Sorin Hâncu a avut mai multe locuri de muncă

Sorin Hâncu spune că a ieșit la pensie cu suma de 2.000 de lei, însă a ajuns în final să încaseze 4.000 de lei pe lună, pentru că a contribuit la sistemul de pensii și în calitatea sa de salariat în domeniul sanitar pivat.

„Am ieșit la pensie la 65 de ani și o zi, cu o pensie de aproape 2.000 de lei. Am contribuit și de la cabinetul particular, altfel ar fi fost mai mică. Acum am 4.000 de lei pensie”, a declarat Sorin Hâncu.

Cine are cea mai mare pensie din Suceava

Sorin Hâncu, în vârstă de 71 de ani, este și este cetățean de onoare al municipiului Suceava.

Cea mai mare pensie din județul Suceava este de aproape 33.000 de lei și este a unui fost magistrat. La polul opus, circa 42.000 de suceveni au o pensie lunară de doar 1.000 de lei, în timp ce pensia medie în județ este de 1.700 de lei.

Ce se întâmplă cu creșterea pensiilor în România. Când s-ar putea stabili procentul

Pe de altă parte, pensiile din România vor crește la începutul lui 2023, dar guvernanții nu știu cu cât. PNL pomenește de o creștere cu 15%, iar PSD de una de 10%.

„Prima propunere vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze creșterea pensiilor prin anumite beneficii suplimentare.

A doua vizează o creștere universală a tuturor pensiilor cu 15%. Cele două vor fi discutate în coaliție cel mai probabil săptămâna viitoare”, a spus Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.