Pe litoralul românesc încă mai „ninge” cu cocaină. Ce descoperire au făcut polițiștii

de: Ciprian Ioana
10 04. 2019

Cocaina „pierdută” de traficanți în valurile Mării Negre continuă să ajungă la mal. Numărul pachetelor descoperite a crescut considerabil.

Peste 300 de pachete cu droguri de mare risc au fost găsite pe litoralul Mării Negre în ultimele zile. Cocaina a fost descoperită atât pe litoralul românesc, cât și pe cel bulgăresc.

„Ca urmare a informării transmise de Poliţia Română omologilor bulgari, la data de 6 aprilie 2019, prin canalele poliţieneşti de cooperare internaţională, autorităţile statului vecin au demarat o operaţiune similară, pe litoralul Mării Negre. Astfel, autorităţile din Bulgaria au descoperit 150 de pachete susceptibile a conţine droguri cu o concentraţie foarte ridicată (peste 90%). În continuare, operaţiunea este în desfăşurare, fiind ridicate, până la acest moment, 310 astfel de colete, atât în România, cât şi în Bulgaria”.
IPJ Constanța

Sute de polițiști angrenați în căutarea cocainei

Peste 300 de poliţişti şi jandarmi s-au organizat într-o amplă acțiune pe litoralul românesc. Căutările au loc pe o rază de 90 de kilometri, iar drogurile sunt căutate atât pe mare, cât și pe uscat.

Din operațiune fac parte 14 ambarcaţiuni, scafandri, dar şi două elicoptere, iar toate căutările sunt coordonate de DIICOT.

Drogurile găsite pe plajele de la Marea Neagră sunt de ordinul sutelor de kilograme, fără să se ia în calcul și cele 800 de kilograme de droguri depistate în Tulcea. Cocaine era destinată consumatorilor din Vest, astfel că România era doar țară de tranzit.

Cine consumă droguri găsite pe plajă, moare subit

Cocaina de pe litoral a stârnit interesul multor persoane care, mai în glumă, mai în serios, spuneau că au plecat la căutat de pachete. Medicii Agenției Naționale Antidrog atrag, însă, atenția că există consecințe grave.

Pentru a descuraja astfel de practici, medicul Bogdan Gheorghe de la ANA a avetizat că o persoană care nu a consumat deloc droguri, dar încearcă stupefiante dintre cele căutate pe litoral, de puritate mare, ar putea muri subit în urma şocului, potrivit Agerpres.

Agenţia Naţională Antidrog va împărți pliante şi-i va consilia pe deținătorii de cluburi, pe barmani și pe poliţiştii locali de pe litoral. Instruirea se face în legătură cu modalitatea de identificare a unei persoane aflate în pragul supradozei sau intoxicaţiei şi cu modalităţile de acţiune ulterioară.

Dacă se constată că un consumator a luat o supradoză, el trebuie aşezat într-o poziţie de siguranţă, după care trebuie sunat de urgenţă la 112.

O persoană care ar consuma droguri de puritate de peste 90 la sută, cum este cocaina adusă la mal pe litoral, ar putea muri subit. Asta pentru că organismul său nu e apt să facă faţă unui asemenea şoc.