Pe ce salarii pleacă tinerii din România în străinătate. Au renunţat să dea BAC-ul pentru bani: „Ce să faci cu diploma?”
În timp ce mulți dintre absolvenții clasei a XII-a se pregătesc pentru admiterea în învățământul superior, alții au renunțat complet la ideea de a-și continua studiile, alegând să își câștige primii bani, în afara țării, imediat după terminarea liceului, fără să mai dea BAC-ul. Pe ce salarii pleacă tinerii din România în străinătate.
Tot mai mulți tineri din România renunță să mai dea BAC-ul
Rata de promovabilitate este în scădere față de cea de anul trecut, în condițiile în care, în sesiunea din iunie, 72,8% dintre candidații care au susținut probele de la Bacalaureat 2023 au reușit să obțină medii de trecere.
În timp ce Ministerul Educației analizează rezultatele, iar unii absolvenți ai clasei a XII-a se pregătesc pentru admiterea în învățământul superior, pentru tot mai mulți adolescenți, planurile de viitor nu implică mersul la facultate, renunță la studii, nici nu mai dau BAC-ul.
Într-o localitate din Gorj în care trăiesc nu mai mult de 3.000 de oameni, prioritățile sunt altele. Victoria locuiește în Roșia Amaradia, iar visul ei este să se înscrie în Jandarmerie. Nu a susținut însă examenul de Bacalaureat, alegând să plece în Germania pentru a-și câștiga un trai mai bun, mergând pe urmele surorii sale, care acum lucrează în agricultură.
„Aici, în România, nu e un trai decent. Un om care nu are şcoală şi nu ştie ce să facă nu ar putea fi plătit aşa bine în România. În Germania sau altă ţară, da.
Mi-au zis că este foarte greu şi, da, într-adevăr, e mult mai greu decât aici, în România. Cu diploma de la BAC, ce să faci? Dacă n-ai o facultate, degeaba” – a explicat ea, pentru Observator News.
Te-ar putea interesa și: Povestea copilului minune din Vaslui. A luat singura medie de 10 din județ la BAC, după ce a obținut nota maximă, acum 4 ani, la Evaluarea Națională
Ce salarii primesc în străinătate
Este o realitate pe care nu au cum să o nege nici părinții acestor copii:
„Ce viitor au avut şi verişorii mei în Anglia, cofetari. Aşa am toţi patru copii la şcoală, degeaba îi avem. Rămân cu şcoala, serviciu nicăieri”.
Elena este și ea absolventă de liceu. Tânăra s-a înscris și s-a prezentat la BAC, însă nu a reușit să obțină notă de trecere la Geografie. Își va încerca din nou norocul la sesiunea din toamnă, însă nu își va petrece vara pregătindu-se, ci mergând la muncă.
„Probabil o să plec în afară, în străinătate. Mulţi pleacă pe Germania”, a spus Elena.
În Roșia Amaradia, 36 de elevi ai liceului Liceului Tehnologic au trecut prin emoțiile examenului. Doar nouă dintre ei au promovat BAC-ul.
În ultimii ani, tot mai mulți tineri din România au ajuns să lucreze în străinătate, în țări precum Germania, Danemarca și Anglia. Acolo, pot câștiga lunar până la 3.000 de euro, un salariu la care acasă nici nu îndrăznesc să viseze.
Te-ar putea interesa și: Profesoară de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, revoltată după aflarea notelor de la BAC. Motivul pentru care își încurajează elevii să părăsească definitiv România