Pe ce dată primești voucherele alimentare pe cardurile sociale. Suma de bani pe care o încasează românii, acum, la sfârșit de an

de: Violeta Badea
11 11. 2024

Pentru pensionarii și persoanele cu venituri mici, luna decembrie vine cu o veste bună: ultima tranșă de vouchere alimentare din acest an va fi virată începând cu data de 14 decembrie. Suma de 250 de lei pe cardul social va ajuta beneficiarii să treacă mai ușor peste cheltuielile de iarnă, fiind destinată exclusiv achiziționării de alimente sau mese calde.

Voucherele alimentare 2024. Ce sume se virează și când

Pentru anul 2024, pensionarii și persoanele cu venituri mici au primit câte 250 de lei pe cardul social o dată la două luni, în total fiind acordate șase tranșe. Până acum, au fost deja virate cinci tranșe, iar ultima va ajunge pe cardurile sociale la mijlocul lunii decembrie.

De obicei, sumele sunt disponibile în conturi la scurt timp după data de 14, Guvernul având o politică de a vira fondurile cât mai devreme posibil, pentru a le permite beneficiarilor să se organizeze din timp pentru sărbătorile de iarnă.

Potrivit legii, aceste fonduri sunt distribuite între 14 și 29 ale lunii, însă în majoritatea cazurilor, banii au fost disponibili chiar din primele zile după data de 14.

Voucherele alimentare sunt un sprijin important pentru a acoperi nevoile de bază și au fost bine primite în comunitățile vulnerabile, mai ales în perioada sărbătorilor.

Cine beneficiază de voucherele sociale și ce condiții trebuie îndeplinite

Aceste vouchere sociale sunt acordate unor categorii specifice de persoane, conform unor criterii clare de venituri. Beneficiarii includ:

  • Pensionarii sistemului public și cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale cu venituri sub 2.000 de lei;
  • Persoanele fără adăpost;
  • Copiii și adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii, dacă venitul pe membru de familie este mai mic sau egal cu 675 lei;
  • Familiile monoparentale cu un venit pe membru de familie sub 675 lei;
  • Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor de incluziune, conform Legii nr. 196/2016.

Prin acest ajutor financiar, statul dorește să sprijine familiile vulnerabile și persoanele cu nevoi speciale, mai ales în contextul scumpirilor recente la alimente și alte produse de bază.

Citește și Cum poți obține 1.200 de lei ajutor de la stat. Actele pe care trebuie să le depui până pe 31 octombrie 2024!

Ce schimbări se anunță pentru voucherele alimentare în 2025

Pentru 2025, statul a anunțat reducerea cuantumului și frecvenței tranșelor de vouchere alimentare, un lucru care va impacta puternic beneficiarii.

În loc de cele șase tranșe anuale de câte 250 de lei, aceștia vor primi doar câte 125 de lei. Măsura este menită să ajusteze cheltuielile bugetare, însă va reduce semnificativ sprijinul oferit persoanelor cu venituri mici.

Cu toate acestea, ultima tranșă din 2024, programată pentru decembrie, va rămâne de 250 de lei, iar beneficiarii sunt încurajați să folosească acești bani pentru nevoile esențiale din perioada sărbătorilor.

Citește și Cum se va acorda ajutorul de încălzire 2024-2025. Care sunt principalele condiții și documente!