Pe ce dată intră pensiile pe card. În ce zi se fac plățile, de fapt
Mulți pensionari au ajuns să se plângă că le intră târziu pensiile în conturile bancare, motiv pentru care au adresat întrebări către Ministerul Muncii. Se pare că plățile pensiilor variază în anumite situații. Pe ce dată intră pensiile pe card aflați răspunsul dat de reprezentanții Ministerului Muncii.
Pe ce dată intră pensiile pe card. Ziua în care se fac plățile
Pentru că au existat întârzieri privind virarea pensiilor pe carduri, mulți pensionari se întreabă pe ce dată intră pensiile pe card, în fiecare lună.
Ministerul Muncii a ținut să precizeze că plățile se fac în data de 10 a fiecărei luni, atunci când Ministerul trimite băncilor fișierele cu plățile care trebuie făcute pentru fiecare pensionar.
Potrivit convenției încheiate cu băncile, acestea au la dispoziție un interval de trei zile să vireze banii pe carduri pensionarilor. Termenul limită este ziua de 14 ale fiecărei luni.
Banii încep să se vireze pe data de 10 ale lunii
Oamenii ar trebui să știe că nu există o dată fixă la care cardurile pot fi alimentate cu bani. Banii pot fi virați pe carduri și într-un interval de 24 de ore, adică în data de 11 a lunii.
„Din practică rezultă că nu durează mai mult de o zi virarea pensiilor pe carduri”, a mai precizat Ministerul Muncii, potrivit bancherul.ro.
Trebuie să se știe că băncile nu primesc fișierele de plăți direct de la Casa Națională de Pensii la o dată fixă.
Așadar, fișierele se primesc de la fiecare casă județeană în zile și la ore diferite. Intervalul este între 10 și 13 ale fiecărei luni.
Fișierele se trimit în data de 10 ale lunii, asta însemnând că virarea banilor pe card se poate se face într-un decurs de o zi.
Pot exista și întârzieri la plata pensiilor pe card
Există și case de pensii care trimit fișierele în data de 12 ale luni, astfel că banii ajung pe carduri în data de 13. Uneori, mai intervine și problema sărbătorilor sau a sfârșiturilor de săptămână, în care nu se fac plăți.
Dacă banii au fost virați în prima parte a zilei, dacă au fost virați a în doua parte, pensiile vor intra cel târziu ziua următoare.
„Ce trebuie sa stie clientii este ca plata efectiva a pensiilor in cont depinde de data la care Casa de pensii face viramentul catre banca. Banca nu tine banii, efectueaza platile in aceeasi zi”, au precizat reprezentantii BRD, potrivit Bancherul.ro.
Românii care au pensii mai mici de 2.000 de lei primesc un ajutor de la stat
În vara acestui an, Ministrul Muncii a anunţat că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei. Acest ajutor va fi acordat doar persoanelor care încasează până la 2.000 de lei, începând cu 1 iulie 2022.
„Aceşti bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populaţie a acestor sume exact în calendarul pe care ştim că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, declara Marius Budăi, în Palatul Parlamentului.
Românii cu venituri mici primesc vouchere
Referitor la voucherele de 50 de euro primite de românii cu venituri mici, la fiecare două luni, Marius Budăi preciza că totul ține de furnizorii care tipăresc cardurile. Acest lucru se datorează creșterii prețurilor la utilitățile publice, dar și a prețurilor la alimente.
„Nu aşteptăm ca furnizorii de carduri să tipărească şi să imprime toate cardurile. Pe măsură ce avem loturi de carduri gata imprimate, prin Poşta Română le vom livra, de la începutul lunii iunie, către populaţie.
Putem lua şi situaţia ipotetică în care, dacă până la sfârşitul lunii iunie vor fi persoane care nu vor primi carduri şi le vor primi pe 1 sau pe 2 iulie, asta nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută. Din contră, dacă pe 1 sau 2 iulie va primi cardul, imediat, a doua zi se va alimenta cardul cu suma aferentă lunii iunie”, a mai arătat Marius Budăi.
Cresc pensiile începând cu 1 ianuarie 2023
Conform liderului PSD, Marcel Ciolacu, pensiile vor fi mărite începând cu 1 ianuarie 2023. Acestea urmează să se mărească de la 1 ianuarie cu procentul inflației de anul trecut.
„Sunt două lucruri clare. În acest moment, facem bugetul pe anul viitor. Pentru prima dată, nu îl mai facem pe cifre, ci pe programe. Toate aceste lucruri se vor întâmpla de la 1 ianuarie. Noi avem două legi: una că pensiile se indexează cu inflația din anul precedent.
INS îți dă abia prin martie statisticile. Părerea mea este că trebuie respectată această lege. Mai avem o lege trecută prin Parlament, care spune că mărim pensiile cu 40%. Mai avem 11%, ca să ajungem la 40%, plus indexarea inflației. Ce am hotărât foarte clar este că mărim cel puțin cu 10%”, a spus Marcel Ciolacu despre veniturile pensionarilor.