Pe ce dată începe școala în septembrie. Calendarul anului școlar 2024-2025, ce schimbări se anunță

de: Daoud Andra
11 07. 2024

Elevii și preșcolarii români care învață în sistemul de stat sunt, în prezent, în vacanța de vară. Aceștia mai au la dispoziție aproximativ două luni de relaxare, urmând ca în luna septembrie să se întoarcă în bănci. Când începe școala și câte vacanțe vor avea elevii în anul școlar următor.

Când se termină vacanța de vară 2024

La începutul acestui an, Ministerul Educației a adoptat calendarul pentru anul școlar 2024-2025, astfel că elevii știu deja când se vor întoarce în bănci, dar și când vor avea următoarele vacanțe. Astfel, vacanța de vară se încheie pe 8 septembrie, urmând ca elevii și preșcolarii să se întoarcă în bănci luni, pe 9 septembrie.

Anul școlar următor are o durată de 36 de săptămâni și va fi organizat, la fel ca precedenții, sub forma a 5 module, delimitate de vacanțe. La fiecare materie se va încheia o singură medie generală, la finalul anului școlar. Elevii vor intra în vacanța de vară pe 20 iunie 2025, însă după fiecare modul de învățare vor avea câte o vacanță.

Pe lângă vacanțe, fiecare școală trebuie să organizeze programele Săptămâna Verde și Școala Altfel, condiția fiind ca acestea să fie programate în module de învățare diferite. Se pătrează și vacanța mobilă a elevilor, cunoscută și cu numele de vacanță de schi. Fiecare inspectorat școlar județean trebuie să stabilească, la începutul anului viitor, în care săptămână vor avea vacanța mobilă elevii din județul respectiv. Vacanța de schi se poate programa într-un interval de trei săptămâni, având o durată de o săptămână.

Când vor avea elevii prima vacanță în anul școlar 2024-2025

Copiii se întorc în bănci și profesorii la catedre pe 9 septembrie, așa cum menționam anterior. Primul modul de învățare durează până pe 25 octombrie, după care elevii au prima vacanță din noul an școlar, cu o durată de o săptămână.

Pe 4 noiembrie, elevii revin la școală, pentru al doilea modul de învățare, care se încheie înainte de vacanța de iarnă. Aceasta începe pe 20 decembrie și durează până pe 7 ianuarie 2025. Următoarea vacanță va fi cea mobilă, pe care trebuie să o stabilească fiecare inspectorat școlar județean în parte, după începerea anului școlar.

Pe lângă vacanțele dintre module, elevii români se bucură și de zilele libere legal și încă două zile în care nu se fac cursuri: 5 octombrie și 5 iunie. În anul școlar următor, ziua de 5 octombrie pică într-o sâmbătă, dar ziua de 5 iunie este într-o joi. Acestea au fost declarate zile libere în învățământ în ultimii ani, pentru că marchează Ziua Educației, respectiv Ziua Învățătorului.