Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024. Programul complet al evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor
Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu ocazia Hramului Sfântului Parascheva, va debuta marți, 8 octombrie, la ora 6:00, prin citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, lângă racla care adăpostește moaștele sfintei, vor fi aduse și moaștele Sfântului Pantelimon dintr-o mănăstire de pe Muntele Athos.
Pe ce dată începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva în 2024
Preotul Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, a anunțat că racla ce conține moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în dimineața zilei de 8 octombrie, în cadrul unei procesiuni tradiționale. Ulterior, aceasta va fi așezată în baldachinul special pregătit în Curtea Mitropolitană.
Conform sursei menționate, racla va rămâne în acest loc până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcașului de cult, estimat a se întâmpla începând de marți, 15 octombrie.
Preotul Lucian Apopei a adăugat că, în acest an, împreună cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos.
Programul complet al evenimentelor organizate de Arhiepiscopia Iașilor
„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ‘an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi’. Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, a declarat preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Potrivit sursei menționate, pe 14 octombrie 2024, în ziua dedicată Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va începe la ora 9:30, pe un podium situat la marginea Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Altarului Catedralei Mitropolitane.
Cei care nu vor putea fi prezenți în apropierea zonei amenajate vor avea posibilitatea să urmărească slujba de la distanță, pe câteva ecrane mari instalate în diferite locații.