Patriarhul Daniel, adevărul despre relațiile apropiate ale Reginei Elisabeta cu diferite personalități din România. Mesajul transmis după moartea suveranei

de: Rosu Ioana
09 09. 2022

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a îndurerat o lume întreagă, iar în ultimele ore, mii de de mesaje de condoleanțe au fost transmise în memoria celei mai longevive suverane a Marii Britanii. În România, condoleanțele nu au încetat să apară din zona politică, dar și din cea culturală sau religioasă. Astfel că, președintele și premierul României au fost printre primii care și-au exprimat regretul în fața morții Reginei. În urmă cu puțin timp, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat durerea în fața unei imense pierderi. Acesta a subliniat rolul pe care suverana l-a avut pentru poporul român și, în special pentru Biserica Ortodoxă Română.

Mesaje omagiale în memoria Reginei Ellisabeta

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață, ieri, pe 8 septembrie, într-o zi de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică, care au prăznuit Nașterea Maicii Domnului. Cel mai în vârstă monarh din lume a murit în timp ce se afla la Castelul Balmoral, din Scoția, unul dintre locurile preferate ale acesteia, fiind înconjurată de o mare parte din familie.

Vestea trecerii sale în neființă a venit ca un trăsnet pentru întreaga lume, după ce cu câteva ore înainte, în presa internațională a fost anunțată agravarea fulgerătoare a stării sale de sănătate.
Mesajele omagiale către familia îndurerată curg din toate colțurile lumii, astfel că, mai mulți lideri mondiali și-au exprimat regretul și compasiunea pentru această pierdere dureroasă.

De asemenea, Papa Francis și Patriarhul Daniel al BOR s-au arătat profund întristați de aflarea tristei vești.
În timp ce episcopul Romei s-a alăturat tuturor celor care îi deplâng pierderea, rugându-se pentru odihna veșnică a suveranei, Patriarhul Daniel a amintit despre relațiile strânse pe care Regina le-a avut cu poporul român și cu Biserica Ortodoxă.

Mesajul Patriarhului Daniel după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Preafericitul Părinte Daniel a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de condoleanțe către poporul britanic și Familia Regală, prin care a rememorat legăturile puternice pe care Regina le-a avut cu România, atât prin intermediul unor personalități de seamă din România, cât și prin intermediul religiei și a credinței puternice exprimate de suverană față de Biserica Ortodoxă Română.

Patriarhul Daniel a subliniat mai cu seamă, respectul și admirația pe care Regina Mamă l-a avut față de Majestatea Sa, Regele Mihai I, un suveran cu o puternică valoare a patriotismului, fiind mereu un exemplu de curaj şi demnitate pentru poporul român și nu doar atât.

„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult”, a transmis Patriarhul României.

În continuare, Patriarhul Daniel a subliniat legăturile puternice pe care Regina Elisabeta le-a avut cu poporul român și cu biserica, fiind un adevărat sprijin în perioada comunistă.

„În acelaşi timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste”, a adăugat Patriarhul României.

Reprezentantul BOR s-a arătat, de asemenea, recunoscător pentru tot ajutorul pe care Regatul Unit, în frunte cu suverana, l-a oferit pentru românii stabiliți acolo, care au fost susținuți și tratați cum se cuvine de poporul și autoritățile britanice.