Paște 2020. Ce se va întâmpla cu slujba de Înviere. Anunțul BOR

de: Emanuela Pană
31 03. 2020

Evenimentul dedicat Învierii Domnului va suferi unele modificări anul acesta, dată fiind criza provocată de pandemia de coronavirus, care a impus măsuri de siguranță împotriva contaminării cu virusul mortal. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Cum va avea loc slujba de Înviere

Cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele, se va desfăşura anul acesta fără enoriași, în conformitate cu prevederile primelor două ordonanțe militare care sunt în vigoare în România începând din data de 17 martie, respectiv 22 martie 2020.

În această situație, creștinii se întreabă ce se va întâmpla cu slujba de Înviere care este definitorie pentru sărbătorile pascale. Momentan nu a fost luată o decizie oficială, dar mai mulți reprezentanți ai Bisericii au făcut declarații în această privință.

„În cazul în care autoritățile nu vor veni cu noi ordonanțe, preoții vor sluji slujba de Înviere în biserici, conform situației de acum, mai exact conform Ordonanţei Militare nr. 1 şi a Ordonanţei Militare nr. 2, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor”, transmite Pr. Arhid. Ionut Mavrichi, consilier patriarhal.

Se caută soluţii pentru împărţirea paştilor

„În legătură cu Sfintele Paști, respectiv pâinea și vinul care simbolizează Trupul și Sângele lui Hristos, ar fi și varianta ca fiecare să le pregătească acasă și noi vom da o binecuvântare pentru ele. Însă nici eu, ca preot la biserica mea, nu am deocamdată o soluție (…) Ne gândeam să mergem la blocuri și să lăsăm la fiecare scară de bloc un anumit număr de pahare, dar ar fi impropriu”, a susținut părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Lumina Sfântă nu va fi adusă anul acesta de la Ierusalim

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că lumina sfântă nu va mai fi adusă de la Ierusalim anul acesta, potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

„De la Ierusalim este exclus anul acesta să mai fie adusă lumină. Lumina este la fel de sfântă și atunci când e aprinsă din candela de pe un altar, din ultimul cătun. Știm bine că nu putem ieși din casă după ora 22 fara un motiv aprobat de autorități”, a declarat Vasile Bănescu.

Deoarece în această perioadă slujbele liturgice se oficiază fără participarea publicului, toţi credincioşii ortodocşi români vor putea urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române.

În acest an, Paștele ortodox pică în data de 19 aprilie.