Pască cu ciocolată, 3 rețete speciale 

de: Anca Lupescu
25 04. 2024

Pasca este nelipsită de pe masa de Paște, însă acest desert tradițional poate fi reinterpretate într-o mulțime de feluri. Tot mai des, românii fac pască cu ciocolată, adăugând acestui desert o notă cu totul specială. Pasca este un desert care se face în mod clasic cu brânză de vaci, stafide și un aluat asemănător cu cel de cozonac. Nu este greu de preparat și există multe modalități de a face pască, inclusiv fără aluat, cu ciocolată și aluat de pandișpan sau folosind cremă de brânză pentru o textură mai fină. 

Pască cu ciocolată, 3 rețete speciale

Aceste trei rețete sunt ușor de făcut și îți vor impresiona musafirii de la masa de Paște. Alege să folosești ingrediente de calitate și desertul va fi delicios.

Pască cu ciocolată – rețeta clasică

  • 400 g de făină albă
  • 125 g de zahăr tos
  • 15 g de drojdie proaspătă
  • 3 gălbenușuri
  • 175 ml de lapte cald
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • esență de rom
  • 1 ou pentru uns
  • Pentru umplutură:
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare 
  • 125-150 g de zahăr
  • 100 g de unt
  • 200 g de ciocolată cu lapte
  • 100 g de făină
  • 500 ml de lapte
  • 25 g de cacao
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • esență de rom

Pentru această rețetă, amestecă făina, zahărul, ouăle, drojdia, laptele cald, sarea, uleiul, zahărul și esența de rom pentru a forma un aluat elastic. Frământă-l pentru 30 de minute și lasă-l la dospit pentru 50 de minute.

Mixează ouăle cu zahărul tos și cel vanilinat, adaugă laptele și amestecă bine. Separat, amestecă făina și cacaua, apoi adaugă-le în compoziția cu ouă și lapte.

Amestecul se dă la foc mic pentru 5 minute până se îngroașă. Când se răcește puțin, se adaugă ciocolata, untul și esența de rom.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două și se întinde. Din fiecare se face câte o foaie care se pune în tava unsă cu ulei. Pune umplutura și marginile foilor de aluat se pun spre interior, de jur mprejur. Deasupra poți face o cruce din aluatul rămas, apoi se unge aluatul cu un ou bătut și se bagă la cuptor pentru 40-50 de minute. Se lasă la răcit și apoi se pudrează cu zahăr pudră.

Pască cu ciocolată și aluat de pandișpan

Pentru această rețetă ai nevoie de:

Pentru umplutură:

  • 700 g brânză vaci
  • 300 g smântână
  • 100 g griș
  • 4 ouă
  • 200 zahăr pudră
  • 500 g ciocolată cu 50% cacao
  • Pentru pandișpan
  • 100 g făină
  • 20 ml ulei
  • 4 ouă
  • 100g zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Ciocolata se taie în bucăți și se topește într-o crăticioară, amestecând încontinuu. Apoi, amestecă brânza de vaci cu ouăle, smântâna și restul ingredientelor. Adaugă apoi ciocolata topită și încorporează bine.

Pentru pandișpan, pune ouăle, sarea și zahărul vanilat, mixând totul până obții o consistență pufoasă. Apoi adaugă făina cernută treptat și încorporeaz-o ușor. Adaugă și uleiul. Pune aluatul de pandișpan într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă la cuptor până e rumenit. 

După ce s-a copt, adaugă compoziția de ciocolată cu brânză și pune totul înapoi la cuptor la 170 de grade pentru 40 de minute. După ce s-a răcit, las-o la cuptor pentru câteva ore bune și apoi o poți servi.

Pască cu ciocolată și cremă de brânză

  • 400g cremă de brânză
  • 200 g zahăr pudră
  • 150 ml frișcă lichidă
  • 200 g ciocolată neagră
  • 40 g amidon
  • 1 linguriță exact de vanilie

Pentru început, topește ciocolata pe baie de aburi. Într-un bol separat, amestecă brânza cu un tel, adaugă ouăle pe rând, toarnă ciocolata caldă și amestecă bine. Toarnă frișca lichidă, esența de vanilie și amidonul. Amestecă totul ca să fie omogenizat.

Pune compoziția într-o formă rotundă și coace totul pentru 40 de minute la 160 de grade. Scoate pasca și las-o să se răcească în formă înainte de a o scoate și a o servi.