Parlamentul European a decis prelungirea certificatului Covid-19. Cât timp vom mai putea călători fără restricții
Veste bună pentru cetățenii care au în plan să defășoare mai multe călătorii în perioada următoare. Astfel, Parlamentul European și statele membre au decis să prelungească valabilitatea certificatului Covid-19, pentru a permite cetățenilor vaccinați să călătorească fără probleme în interiorul Uniunii Europene.
Cât timp va mai fi valabil certificatul Covid-19
Deși restricțiile anti-Covid-19 au fost anulate în majoritatea statelor europene, există însă destule țări care impun prezentarea certificatului Covid-19 sau a unui test PCR negativ la intrarea pe teritoriul lor.
Din acest motiv, reprezentanții Parlamentului European au decis prelungirea acestui certificat sanitar pentru o perioadă de încă un an, mai exact, până la data de 30 iunie 2023.
Motivul a fost acela de a ajuta cetățenii care prezintă acest certificat, prin care pot dovedi că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau dețin un rezultat negativ la test PCR, să se poate deplasa liber, în cazul în care ar apărea o altă variantă Covid-19 care ar putea să genereze noi interdicții de călătorie.
Convenția politică la care s-a ajuns în cursul serii de luni așteaptă să mai primească aprobări oficiale de la Parlamentul European şi de la Consiliul UE (reprezentat de statele membre), pentru a fi aplicată de la 30 iunie 2022, dată la care ar fi trebui să se încheie convenția inițială.
Vă reamintim că regulamentul de implementare a certificatului sanitar, care atestă fie vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare începând cu 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iunie 2022. Comisia Europeană a sugerat încă din luna februarie prelungirea cu încă un an, însă decizia finală a fost anunțată cu puțin timp în urmă.
Beneficiile aduse de certificatul Covid-19
În cursul serii de luni, Didier Reynders a anunțat noile decizii luate de Parlamentul European, explicând impactul de care certificatul Covid-19 l-a avut asupra sănătății publice europene în contextul pandemiei.
„De la începutul pandemiei de COVID-19, am văzut situația evoluând constant, la fel și instrumentele noastre. Cu peste 1,8 miliarde de certificate emise, două lucruri sunt clare: situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar Certificatul digital COVID al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să trecem prin situații schimbătoare.
Ne angajăm să revenim la libera circulație nerestricționată și salutăm decizia luată de unele state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID.
Acordul de astăzi ne va ajuta să continuăm să facilităm călătoriile libere și în siguranță, în cazul în care creșterea numărului de infecții va face necesar ca statele membre să reintroducă temporar restricțiile”, a transmis Didier Reynders, comisarul european responsabil cu cerificatul Covid-19, potrivit ec.europa.eu.
De asemenea, Parlamentul European și Consiliul au convenit să introducă câteva modificări suplimentare în sistemul UE de certificate digitale COVID, astfel încât să fie și mai accesibil cetățenilor. În special, statele membre vor putea elibera certificate participanților la studiile clinice și vor recunoaște tipuri suplimentare de teste antigene.