Paris, sub asediu: Cât de grave sunt consecințele protestelor din Franța
Franța trece prin cea mai dificilă perioadă din istoria recentă, iar protestele devin din ce în ce mai agresive. Acum, nu mai este vorba doar de Paris ci de toate regiunile țării conduse de Macron.
Doar pe parcursul weekendului, în centrul capitalei franceze, o grupare de protestatari foarte agresivi au provocat pagube între 3 și 4 milioane de euro, conform estimărilor oferite de primarul Parisului – Anne Hidalgo. Această cifră nu include însă pagubele suferite de devastarea Arcului de Triumf, simbolul democrației Franceze. Doar repararea arcului ar putea costa câteva sute de mii de euro, conform președintelui Centrului Monumentelor Naționale.
Au fost arse 200 de vehicule, au fost strânși 900 de metri cubi de moloz și au fost arestați 412 protestatari. Șeful poliției pariziene a clasificat violențele de sâmbătă ca fiind fără precedent. Statisticile îngrijorătoare continuă cu 112 vehicule avariate, 130 de telefoane urbane și șase clădiri. Numărul total al incendiilor s-a ridicat la 249 doar pe parcursul zilei de sâmbătă.
Din păcate pentru Macron, protestele au continuat și la începutul acestei săptămâni, dar s-au extins în alte colțuri ale Franței. Gruparea ”Vestele Galbene” au orchestrat o serie stufoasă de blocaje împotriva politicii sociale și fiscale a guvernului. Aceasta este a treia săptămână de proteste în țara lui Voltaire și a lui Edith Piaf.
Peste o sută de licee erau blocate, parțial sau total, luni dimineața, în urma unei mișcări de protest față de reformele în Educație și, uneori, în semn de susținere față de „vestele galbene”. Asociația națională a industriilor alimentare a afirmat că blocajele în transporturi ar putea genera pierderi de peste 13 miliarde de euro în sectorul agro-alimentar.
Blocajele prelungite la mai multe depozite petroliere din țară – din Normandia până în regiunea mediteraneană – antrenau luni primele penurii de combustibil. În Bretania (vest), numeroase benzinării au rămas total sau parțial fără carburanți, luni dimineața, determinând autoritățile să ia măsuri de raționalizare.