Părinţi amendaţi cu sute de euro pentru absențele copiilor, o idee care ar funcţiona şi în România. Ţara în care care măsura urmează să fie implementată
Schimbare de ultimă oră în domeniul Educației. O nouă lege a fost impusă peste hotare, conform căreia părinții ai căror copii lipsesc nemotivat de la școală riscă să fie amendați. Specialiștii cred că această metodă ar putea funcționa și la noi în țară.
Amendă pentru părinții ai căror copii chiulesc de la ore
Noile reguli de învățământ în Marea Britanie, după ce au apărut tot mai multe probleme în domeniul Educației. Conform ultimelor schimbări, părinții care nu își vor controla copiii cum trebuie și nu vor remarca faptul că ei lipsesc de la ore, riscă să fie aspru sancționați.
Din septembrie, toți părinții vor fi amendați dacă un copil lipsește cinci zile de la școală pentru o absență nemotivată. Amenzile încep de la 80 de lire sterline și pot ajunge la 160 de lire sterline, în funcție de gravitatea situației în care se află elevul respectiv.
Părinții care își iau copiii din școală în timpul programului vor primi o amendă cu 33% mai mare. Amenzile pot ajunge până la 160 de lire sterline, în timp ce persoanele care nu plătesc obligația în 28 de zile, riscă să primească sancțiuni de 2500 de lire sterline.
Pe lângă aceasta, toate școlile de stat din Anglia vor raporta prezența la clasă cu Departamentul pentru Educație (DfE), consiliile locale și trusturile. Acest lucru va fi făcut pentru a crește gradul de participare la școală.
Scopul acestei acțiuni este de a atrage atenția asupra copiilor cu „tendințe îngrijorătoare de absență persistentă”, iar accesul la aceste date va fi disponibil pentru fiecare autoritate responsabilă.
„În cazul amenzilor repetate, dacă un părinte primește o a doua amendă pentru același copil într-o perioadă de trei ani, aceasta va fi percepută la rata mai mare de 160 GBP.
Amenzile pentru fiecare părinte vor fi limitate la două amenzi în orice perioadă de trei ani. Odată ce această limită a fost atinsă, vor fi luate în considerare alte acțiuni, cum ar fi o ordonanță parentală sau o urmărire penală.
Dacă ești urmărit penal și mergi la instanță pentru că copilul tău nu a frecventat școala, poți primi o amendă de până la 2.500 de lire sterline”, transmit autoritățile engleza.
Se spune în ghidul „Working Together to Improve School Attendance” că toate consiliile și școlile vor avea întâlniri regulate pentru a stabili strategii care să-i ajute pe copiii care lipsesc de la școală, „cei mai expuși la risc”. Printre aceștia se numără și elevevii cu probleme de sănătate mintală.
Amendă pentru părinții care își retrag copiii de la școală
La începutul anului, IȘJ Suceava a efectuat o consultare în teritoriu la cererea Ministerului Educației pentru a determina dacă au fost înregistrate cazuri de retragere a elevilor din sistemul de învățământ obligatoriu la nivel de unitate școlară.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava a urmărit cu atenție fenomenul de „educație acasă” în ultimii ani, după ce a aflat despre o mamă care a încercat cu disperare să-și reînscrie cei opt copii de vârstă școlară în sistemul de învățământ.
Adresa Ministerului Educației solicită IȘJ să informeze părinții cu privire la responsabilitățile lor de a garanta dreptul la educație al copiilor lor, de a identifica cazurile, de a colabora cu Protecția Copilului pentru a oferi consiliere cu privire la reînscrierea copiilor în învățământul obligatoriu și de a informa organele de cercetare în cazul în care părinții își retrag copiii de la școală.
”Părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a), care prevede: Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează: nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, se arată în adresa primită de inspectoratele școlare.
Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, conform legii.