Papagalul rebel: clipul viral care îți arată că și înaripatele se enervează

de: Puiu Alexandru
12 07. 2019

Povestea unui papagal din Australia a făcut înconjurul lumii, după ce a făcut un efort teribil pentru a îndepărta țepii de pe marginea unei clădiri. Instalația menită să țină păsările la distanță a fost distrusă.

În multe orașe din lume, unele clădiri, poduri sau momente au pe partea superioară o instalație de țepi. Acel sistem este menit să prevină așezarea păsărilor pe zona respectivă, ca să nu facă mizerie sau să-și construiască un cuib. Soluția este departe de a fi una nouă, iar faptul că păsările nu sunt încântate de acel mecanism nu ar trebui să vină ca o surpriză pentru nimeni. Nu te-ai fi așteptat însă că înaripatele să poată face ceva în legătură cu asta.

Un papagal ambițios din Australia și-a luat însă inima în dinți și a smuls o bucată foarte lungă de țepi de pe marginea unui zid. El nu este însă un papagal oarecare, ci o pasăre din specia cacadu. Acest tip de papagali sunt specifici teritoriului australian, au un penaj alb și pe cap sunt înzestrați cu un moț de pene viu colorat. Numele lor original este cockatoo.

Pe lângă faptul că sunt frumoși, acești papagali mai au însă un avantaj. Ei sunt zigodactili. Asta înseamnă că au două degete de la picioare orientate în față și două în spate. Acesta detaliu, împreună cu utilizarea ciocului, le oferă foarte multă flexibilitatea în privința proiectelor la care se pot ancora. Trăiesc și foarte mult. Media este de până la 60 de ani, dar în captivitate, unul de la o grădină zoologică din Chicago a prins 83 de ani, din 1933 până în 2016.

Revenind însă la clipul de mai jos, acesta a fost imortalizat de Isaac Sherring-Tito în localitatea Katoomba din regiunea New South Wales a Australiei. Bărbatul și-a scos telefonul și a început să filmeze când o bucată din instalația de țepi de pe un acoperiș era să-i cadă în capă.