Papa Francisc, la un pas de tragedie: Două tentative de asasinat în timpul vizitei istorice în Irak
Papa Francisc a dezvăluit că a fost vizat de două tentative de asasinat în timpul călătoriei sale istorice în Irak, în martie 2021. Dezvăluirile au fost făcute în viitoarea sa autobiografie, „Speranța”, ale cărei fragmente au fost publicate marți de presa italiană, informează AFP, citată de News.ro.
Amenințări cu explozibili și o furgonetă kamikaze
Potrivit relatărilor Papei, serviciile secrete britanice au avertizat Jandarmeria Vaticanului cu privire la o posibilă tentativă de atentat. „O femeie încărcată cu explozibili, o tânără kamikaze, se îndrepta spre Mosul pentru a se arunca în aer în timpul vizitei mele”, scrie Suveranul Pontif în cartea sa.
Mai mult, o furgonetă condusă la viteză maximă avea aceeași intenție. Cele două amenințări au fost dejucate de poliția irakiană, care a interceptat și neutralizat cele două pericole iminente.
Decizia riscantă de a vizita Irakul
Papa Francisc, care a împlinit 88 de ani în această săptămână, recunoaște că mulți l-au sfătuit să nu facă această călătorie: „Aproape toată lumea mi-a spus să renunț. Irakul, această poartă a Orientului Mijlociu, era devastat de violențe extremiste și profanări jihadiste”. Cu toate acestea, Suveranul Pontif a insistat să meargă: „Am simțit că trebuie să o fac. A fost o misiune pe care nu o puteam evita”.
Vizita a reprezentat prima călătorie a unui papă în Irak și a avut loc între 5 și 8 martie 2021, sub măsuri de securitate extremă. În ciuda prezenței celulelor jihadiste active în acea perioadă, Papa Francisc a traversat țara și a vizitat orașe precum Bagdad, Mosul și Qaraqosh, regiuni puternic afectate de jihadiști și conflicte armate.
Protecția Papei: o colaborare internațională
Siguranța Suveranului Pontif în călătoriile sale internaționale este asigurată de Garda Elvețiană Pontificală și Jandarmeria Vaticanului, care colaborează strâns cu forțele de ordine din țara gazdă. În Irak, riscurile au fost semnificative, iar vizita istorică a Papei a rămas un simbol al curajului și al determinării de a promova pacea și reconcilierea între comunități.
Autobiografia „Speranța”, în care Papa Francisc povestește despre aceste momente dramatice, va fi lansată la jumătatea lunii ianuarie 2024 în peste 80 de țări.