Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare. Are mare legătură cu Iisus, spun preoţii
Vinerea Mare este cel mai important moment din Săptămâna Sfântă și ziua în care Iisus a suferit pe Cruce până a murit. I se mai spune și Vinerea Seacă, pentru că mulți credincioși țin post negru din această zi până la momentul Învierii. În această seară are loc denia Prohodului Domnului, iar Epitaful este scos în biserică, așezat pe masa din altar, unde va rămâne până la Înălțare. Mulți credincioși se întreabă până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare, iar preoții au lămurit acest aspect, explicând și semnificația din spatele acestui gest.
Vinerea Mare – semnificație
Această zi de doliu este una dintre cele mai încărcate spiritual din Săptămâna Sfântă și din istoria creștinismului. Mântuitorul a fost răstignit și a murit pe cruce pentru a salva omenirea de păcate.
Răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce este sacrificiul suprem pe care Dumnezeu l-a făcut pentru oameni, trimițându-și unicul fiu spre pierire. De aceea, mulți credincioși aleg ca în această zi să țină post, drept sacrificiu pentru suferințele pe care Iisus le-a trăit astăzi.
Citește și: Obiceiul sfânt din Vinerea Mare. De ce e bine să treci pe sub Sfântul Aer
Postul negru înseamnă să nu mănânci nimic. Ideea din spatele acestui gest este de purificare spirituală, de a sacrificiu și solemnitate pentru o zi atât de neagră. În această zi se bea doar apă și nu se consumă deloc mâncare. Oamenii aduc astfel o jertfă pentru patimile trăite de Hristos.
Printre tradiții și obiceiuri se numără afumarea casei cu tămâie dis-de-dimineața. În această zi nu se spală, nu se coace și nu se mănânce urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu ele.
Nici oțetul nu este permis în această zi, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oțet. Sub nicio formă nu se face curățenie, nu se lucrează și nici nu sacrifică animale.
De asemenea, nu trebuie să coși sau să mături, să faci treburi casnice sau să ai gânduri necurate. Este o zi profundă de doliu, în care credincioșii se afundă în rugăciune, se curăță spiritual și fizic prin post și se pregătesc pentru Înviere.
Vezi și: Tradiții, obiceiuri și superstiții în Vinerea Mare. Ce este bine să faci pentru noroc și sănătate
Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare
Credincioșii care aleg să țină post negru trebuie să știe regulile acestuia. Conform învățăturilor bisericești, postul negru se ține în anumite intervale orare.
Mai exact, postul negru începe la ora 18:00 în ziua de Joi și se ține până la ora 24:00 a doua zi, adică Vinerea Mare.
Există și persoane exceptate de la aceste reguli și pentru care postul se ține în alte intervale. Pentru aceste persoane, postul începe tot cu o zi înainte la ora 18:00, dar el poate fi încheiat la ora 15:00 a doua zi, ora la care Iisus a murit pe Cruce.
Postul poate fi încheiat și la ora 18:00 Vineri, dacă a fost început în Joia sfântă la 18:00. Ora re legătură cu coborârea trupului lui Hristos de pe Cruce.
Alții pot ține post negru până la 21:00, ora la care Iisus s-a așezat pe piatra de mormânt. Aceste reguli și învățături bisericești sunt importante pentru care decid să țină post negru. De la acesta sunt exceptate femeile gravide, copiii, bătrânii sau persoanele cu probleme de sănătate.