Pâinea neambalată transmite covid-19? Adevărul despre spotul care bagă panică în români

de: Ștefan R. Apostol
04 03. 2021

Cu toate că nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o cale de transmisie, românii au intrat în panică. Focarul de coronavirus ne-a forțat să regândim aproape toate aspectele vieții noastre. De la lucruri mari, până la lucrurile mai mici. Și aici facem referire la cum ne facem cumpărăturile. În urma unor reclame la pâinea neambalată, românii au intrat în panică, crezând că noul virus poate fi transmis astfel. ANSVSA vine să facă lumină în acest caz de paranoia generalizată printre români.

ANSVSA spune că nu poate fi transmis virusul prin pâinea neambalată

Majoritatea supermarketurilor au implementat măsuri stricte de siguranță. Măsurile au fost luate pentru a se asigura că toți cumpărătorii respectă regulile de sănătate și siguranță Covid-19. Aici vorbim de purtarea unei măști de protecție.

O altă măsură, mai ales la început, era purtatul de mănuși în magazin. Menținerea unei distanțe de cel puțin doi metri față de ceilalți clienți a intrat și ea în vigoare.

Majoritatea cumpărătorilor aleg să urmeze măsuri de precauție suplimentare și atunci când ajung de la cumpărături acasă, având grijă la manipularea mărfurilor și la spălarea tuturor produselor proaspete înainte de consum.

Dar ce se întâmplă atunci când cumpărați articole proaspete care nu vin preambalate, cum ar fi pâinea? Au circulat o mulțime de informații care detaliază cât timp poate trăi coronavirusul pe suprafețe precum metalul și plasticul, dar când vine vorba de suprafețele alimentare, au fost puține cercetări.

În urma unor reclame apărute în spațiul public s-a instaurat paranoia generalizată la nivel național, prin care se anunța că noul virus poate fi transmis prin pâinea neambalată.

ANSVSA a reacționat imediat la aceste teorii, anunțând că nu se pune problema unei astfel de transmiteri a coronavirusului.

”Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a spotului publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVID-19, instituţia a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa şi a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informaţii eronate.”, spune comunicatul.

Dezinformarea a plecat de pe rețelele de socializare

Sute de utilizatori ai rețelelor de socializare au difuzat un anunț aparent de la Organizația Mondială a Sănătății prin care se recomandă evitarea produselor de panificație.

”Nu mai mâncați produse de panificație. Este strict recomandat să nu mâncați produse de panificație.

Doarece nu este lavabil și poate fi infectat cu ușurință de virus.”, scria mesajul de pe rețelele de socializare.

OMS a reacționat rapid spunând că notificarea este falsă, împărtășind o postare din contul său verificat de Twitter pentru a-i asigura pe oameni că organizația nu a sfătuit oamenii să evite produsele de panificație și, în schimb, a indicat utilizatorii către site-ul său ca o sursă credibilă de informații.

Site-ul oficial al OMS nu intră în detalii specifice despre Covid-19 și produsele de panificație. În schimb, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) dă mai multe detalii despre transmiterea virusului prin alimente.

”Rapoartele despre boli umane nu sugerează că Covid-19 poate fi transmis prin alimente sau ambalaje alimentare. Cu toate acestea, este întotdeauna important să urmați bune practici de igienă.

De exemplu, să spălați mâinile și suprafețele des, să separați carnea crudă de alte alimente, să gătiți la temperatura potrivită și să curățați alimentele cu promptitudine, atunci când manipulați sau pregătiți alimente.”, spune raportul FDA.