Pacienții asimptomatici. Când trebuie să sune la 112 și la ce trebuie să fie atenți
Un pacient diagnosticat cu COVID-19, dar cu o formă ușoară, trebuie să-și monitorizeze, izolat fiind, starea de sănătate. Când trebuie să sune la 112 și la ce trebuie să fie atent?
Cum evoluează COVID-19 la persoanele asimptomatice? Când trebuie să sune la 112 și la ce trebuie să fie atenți?
Pe măsură ce avansează studiile, se conturează tabloul clinic al acestei boli pentru care medicii nu au fost pregătiți. Recent, s-a descoperit că în special pacienții tineri sub 40 de ani își pierd mirosul și gustul. Pe de altă parte, și la răceli îți poți pierde gustul și mirosul. În principal, simptomele care trebuie să ne alarmeze sunt cele care ne amenință viața, cum ar fi disfuncția respiratorie. Un parametru care poate indica o eventuală evoluție nefavorabilă este clar numărul de respirații pe minut. În mod normal, trebuie să avem 18 respirații în 60 de secunde.
Un pacient COVID-19 asimptomatic trebuie să fie atent și la temperatură. Cu toate acestea, o temperatură înaltă, chiar și de 39 de grade, nu înseamnă un risc de evoluție severă a bolii.
Când numărul de respirații ajunge la 30, avem o problemă care ne conduce spre alarmarea autorităților, spune dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, la Digi 24. Un semnal de alarmă este și atunci când începem să facem cu dificultate anumite activități simple, de exemplu deplasarea.
Când apare insuficiența respiratorie severă
„Când acest procent de oxigenare scade sub 93 la sută, în interiorul corpului nostru, proteinele care sunt sintetizate de organism ca răspuns la inflamație încep să ocupe acei săculeți de aer (din plămân) și practic oxigenul pe care noi îl introducem în organism în momentul în care tragem aer în piept nu mai reușește să ajungă în sânge. Prin urmare, organele noastre nu mai sunt oxigenate eficient și atunci apar și alte procese care pot să ducă la deteriorarea rapidă a organismului.
Însă și de la această saturație de 93 avem niște praguri care trebuie atent monitorizate. De multe ori, colegii mei povestesc de saturație de 33 la sută, de 55 la sută. În momentul în care saturația scade sub 87 la sută, pacientul se află într-o formă de insuficiență respiratorie severă, în care nevoia de oxigen este iminentă. De aceea și în reportajele pe care le-ați prezentat, din Italia, pacienții erau ajutați cu butelii de oxigen acolo unde erau, pentru că cel mai important tratament este oxigenul și trebuie administrat din primul moment”, a explicat dr. Beatrice Mahler.