Pacient cu arsuri grave, întors înapoi din drumul spre Belgia din cauza unor defecțiuni tehnice. Declarația neașteptată a lui Raed Arafat

Pacient cu arsuri grave, întors înapoi din drumul spre Belgia din cauza unor defecțiuni tehnice. Declarația neașteptată a lui Raed Arafat
Pacient cu arsuri grave, întors din drumul spre Belgia

Soarta unui pacient cu arsuri peste 70% din suprafața corpului depinde de transferul său la un spital din Belgia. Din păcate, în cursul zilei ieri, un avion SMURD care urma să transporte pacientul către Belgia s-a defectat în timpul zborului, fiind nevoită revenirea la sol. În urma incidentului, Raed Arafat și-a exprimat părerea cu privire la probleme întâmpinate.

Ce s-a întâmplat în timpul zborului

Avionul SMURD cu destinația Belgia a întâmpinat probleme la instalația de presurizare a cabinei, motiv pentru care, a fost nevoie de revenirea rapidă la sol și transferarea pacientului la Spitalul Floreasca, Secția de Arși.

Din păcate, pacientul care urma să fie transportat în Belgia a suferit un accident de muncă, în urma căruia, angajatorul s-a oferit să suporte cheltuieli de 50.000 de euro în vederea unui tratament în străinătate.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, zborul trebuia efectuat în zursul zilei de miercuri, dar acesta a fost amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

„Misiunea a fost planificată să se desfășoare ieri, 27.01.2021, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08.00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la București pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuție, de la Iași la Bruxelles, Belgia.

Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iași, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timișoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timișoara, piloții IGAv au constat functionarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a cabinei avionului și astfel misiunea de zbor a fost anulată.

Dat fiind faptul că zborul la o altitudine optimă, de siguranță nu reprezenta nici un risc, a fost luată decizia transferului pacientului la București. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, pacientul va fi internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, la secția de chirurgie plastică și reparatorie”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Ce reacție a avut Raed Arafat la aflarea veștii

Un astfel de incident poate ridica semne de întrebare cu privire la condițiile actuale ale sistemului de sănătate românesc. Chiar și așa, șeful DSU, Raed Arafat a privit această veste ca pe o normalitate, argumentând că aceste defecțiuni pot avea loc oricând.

„Avionul a decolat fără probleme, s-a depresurizat pe drum, pentru a nu risca viaţa echipajului şi a pacientului s-au întors. E un incident întâlnit în aviaţie, nimic neobişnuit. pacientului i s-a găsit loc la Spitalul Floreasca, va primi îngrijirile de care are nevoie”, a declarat pentru Aleph News Raed Arafat, şeful DSU.