Ouăle maronii vor dispărea din magazine. Anunțul care a uimit pe toată lumea, ce se va întâmpla în 5 ani

de: Sabina Anastasia
21 04. 2024

Informația momentului pe piața comercială: ouăle maronii ar putea să dispară din magazine sau supermarketuri, în următorii cinci ani. Fermierii nu mai sunt dispuși să îngrijească găini maro, având în vedere că cele albe prezintă avantaje mai profitabile.

Cât de mari sunt ouăle comercializate în magazine

Ouăle sunt unele dintre alimentele esențiale în bucătărie. Nu numai că pot fi consumate în forma propriu-zisă, ci pot fi încorporate și în alte rețete, cum ar fi sosurile, deserturile, prăjiturile și chiar pâinea. Există multe tipuri de ouă pe piața comercială din România, însă unul ar urma să dispară.

Înainte de a intra în detalii, să vorbim despre diferențele dintre ouă. Specialiștii clasifică ouăle în șase dimensiuni, calculate după formula: greutatea oului minus coajă. Dimensiunile ouălor cel mai frecvent vândute în magazine sau supermarketuri sunt: medii, mari și extra-mari.

Diferența dintre ouăle maronii și cele albe

O altă caracteristică a ouălor este reprezentată de culoare. Te-ai întrebat de ce unele coji de ouă sunt albe, iar altele sunt maro? Este simplu: ouăle albe provin de la găini albe, iar ouăle maro provin de la cele maro. În afară de culoarea cojii, ouăle albe și maro sunt identice din toate punctele de vedere.

Cu o singură excepție: ouăle maro sunt, uneori, mai reduse ca preț în comparație cu cele albe. Din acest motiv, ele sunt la mare căutare printre gospodine. Doar că, în următorii cinci ani, acest sortiment de ouă riscă să dispară de pe piața comercială, potrivit prognozelor specialiștilor din Germania.

Ouăle maronii vor dispărea în următorii 5 ani

Mulți fermieri au decis să schimbe rasele de găini pe care le îngrijesc pentru a produce ouă, astfel că ouăle maronii vor dispărea din magazine sau supermarketuri. În locul lor se vor comercializa cele albe, care sunt mai scumpe ca preț în comparație cu cele dintâi.

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, este de părere Henner Schonecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane. V. (BDE), explicând că trendul ar putea să se extindă în mai multe țări europene, printre care și România.

Avantajele raselor de găini albe

Rasele de găini albe prezintă unele avantaje în comparație cu cele maro, motiv pentru care fermierii vor să investească mai mult în ele. Găinile albe au potențial genetic mai mare, sunt mai agile, iar consumul de furaj este mai mic decât în cazul celor maro, astfel că hrana este valorificată mai bine.

În plus, ouăle găinilor albe sunt mai mici, deci păsările nu ajung să fie epuizate. În timp ce găinile maro produc 380 de ouă în 82 de săptămâni, cele albe produc 500 ouă în 100 de săptămâni.