Oţetul e aur pentru grădina ta. Top 5 utilizări de care habar nu aveai, e foarte util
Îl folosești deseori, probabil, la aromatizarea mâncărurilor sau la curățenia din locuință. Puțini știu că oțetul este aur pentru grădină. Află în rândurile de mai jos cinci sarcini la care îl poți folosi.
Utilizări ale oțetului în grădină
Oțetul este un produs des folosit de gospodine – fie la sarcini culinare, fie la sarcini de curățenie din locuință. Dacă îți plac activitățile de grădinărit, avem o veste foarte bună pentru tine: acest produs poate să își ușureze munca în curte. Are o gamă largă de utilizări.
De la agent natural împotriva dăunătorilor până la stimulent al procesului de germinare a semințelor, oțetul are numeroase întrebuințări în grădină. Produsul reprezintă o alternativă accesibilă, ușor disponibilă și ecologică la multe produse comerciale de grădinărit.
Totuși, nu uita niciodată când îl folosești că poate să fie utilizat doar în cantități echilibrate. Aciditatea oțetului poate să dăuneze unor plante din grădină, mai ales dacă produsul este aplicat în mod excesiv.
Playtech Știri îți prezintă în articolul de astăzi un top de 5 utilizări ale oțetului, de care cel mai probabil nu știai până acum. Nu au legătură cu controlul creșterii buruienilor – deși ajută mult în acest sens – sau curățarea instrumentelor de grădinărit din curte.
Cum poți folosi oțetul în curte
- Mărește nivelul de aciditate al solului.
Unele plante, cum ar fi hortensiile, azaleele și rododendronii, preferă să crească în sol acid. Pentru a mări aciditatea pământului din curte sau din recipientele pentru flori este suficient să îl stropești cu oțet.
- Prelungește durata de viață a florilor.
Dacă ai primit în dar un buchet de flori tocmai tăiate, este bine să le îngrijești cu un amestec pe bază de oțet. Amestecă 2 linguri de oțet și 1 linguriță de zahăr în vaza în care ai pus florile, pentru a le păstra înflorite și vibrante o perioadă mai lungă de timp.
- Se poate aplica drept tratament antifungic.
În caz că nu știai, oțetul prezintă proprietăți antifungice naturale. O soluție diluată pe bază de oțet poate să fie pulverizată pe plante pentru a combate dezvoltarea afecțiunilor de natură fungică.
Mai mult decât atât, cu ajutorul oțetului poți să ții departe și muștele. Toarnă puțin oțet într-un borcan, adaugă în el câteva picături de detergent de vase și fixează o folie deasupra. Sistemul va acționa ca o capcană simplă și eficientă împotriva muștelor care ar putea să te deranjeze.
- Curăță foarte bine pietrele.
Oțetul acționează excelent împotriva murdăriei. Dacă ai o potecă de piatră sau ornamente pe bază de piatră în grădina ta, poți apela la acest produs cu încrederea. Poate fi folosit pentru a îndepărta praful și stratul de mizerie și a reda elementelor de decor și nu numai frumusețea inițială.
- Îmbunătățește procesul de germinare a semințelor.
Dacă ești pasionat de grădinărit, cu siguranță ai remarcat deja că unele semințe prezintă coji dure, care pot să îngreuneze procesul de germinare a acestora. Înmuierea semințelor în oțet pentru câteva ore poate să ajute la înmuierea cojii și îmbunătățirea procesului de germinare a semințelor.